EkonomiKıbrısManşetToplum

TL’de erime hızlandı! Bitmeyen kâbus!

Dolar bu hafta başından beri her gün tüm zamanların en yükseği rekorunu yeniliyor

Dolar bu hafta başından beri her gün tüm zamanların en yükseği rekorunu yeniliyor.

 

VATANDAŞIN KORKULU RÜYASI
Dünyanın “en değersiz para birimleri” arasında yer alan Türk Lirası, vatandaşın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon raporu sonrasında Türk Lirası yatay seyrini terk edip, düşüşe geçti. Dolar, Euro ve sterlin başta olmak üzere majör paralar, Türk Lirası önünde yeni rekorlar kırarken, TL, vatandaşın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. TC Merkez Bankası geçen hafta açıkladığı raporda, enflasyon tahminlerini yükseltip, parasal sıkılaşmanın süreceği mesajını verirken, liranın değerindeki erime rapor sonrasında hızlandı.

DOLAR YENİ REKORA ULAŞTI
Ekim’in ortalarından itibaren yatay seviyede seyreden döviz kurları, TCMB’nin son faiz kararına olumlu tepki vermişti. Doların küçük miktarlı yükselişleri dışında, Euro ve sterlinde görülen gerilemeler TCMB’nin enflasyon raporunun açıklanmasıyla yerini yükselişe bıraktı. Günlerdir yükseliş eğilimi içindeki Dolar/TL dün tarihi yükselişine bir yenisini ekleyerek, dış piyasalarda 28.64; KKTC’de ise 28.75 seviyesi ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Haftalardır 29-30 TL bandında seyreden Euro 31 TL’ye dayanırken, 32.5-33.5 bandında seyreden sterlin ise 35.5’yi gördü.

RİSK PRİMİNDE İYİLEŞME
Asya’daki sığ piyasada ağır kayıplara uğrayan TL, dün gün boyu toparlanma çabası içinde hareket ederken, Türkiye’nin kredi iflas risk priminde (CDS) düşüş olduğu dikkati çekti. CDS’te jeopolitik endişelerle 425 baz puana kadar ulaşan yükseliş bu hafta son buldu ve 5 yıllık risk primi (CDS) 370 baz puana geldi. Borsa İstanbul, haftanın ikinci işlem gününde dar bantta hareket ederken, düşük hacimle de zayıf bir görünüm sergiledi. Bankacılık endeksi ise özellikle sabah saatlerinde negatif ayrıştı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu