EkonomiGenelKıbrısManşet

TL’deki kayıplar ihaleleri de vuruyor

Dövizdeki artış nedeniyle uygulanamayan “yapım işleri” ihaleleri için yasa gücünde kararname çıkarıldı

Dövizdeki artış nedeniyle uygulanamayan “yapım işleri” ihaleleri için yasa gücünde kararname çıkarıldı

Kararname ile ihaleyi kazananlar 10 gün içinde başvurmaları halinde ihalelerden tazminat ödemeden çekilebilecek

TAZMİNAT ÖDEMEDEN ÇEKİLECEKLER… Türk Lirası’nın giderek artan değer kayıpları kamuda açılan yapım işi ihalelerini kazanan birçok yüklenicinin (firmanın) işleri tamamlayamamasına veya işleri yarım bırakmasına neden olurken, firmalar ağır tazminatlar ödemekle karşı karşıya kaldı. Bu konuda yapılan birden çok başvuruyu değerlendiren Bakanlar Kurulu; “Döviz Kuru artışları sebebi ile yapım işleri ile ilgili yerine getirilemeyen sözleşmelerin Kamu İhale yasası Dışında Tutulmasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname” çıkardı. Kararname ile ihaleyi kazananlar 10 gün içinde başvurmaları halinde ihalelerden tazminat ödemeden çekilebilecek.

KARARNAMEDE NELER VAR? Kararname 9 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararname, yükleniciler (ihaleyi kazananların) ve ilgili idareler arasında imzalanan sözleşmelerin tazminatsız şekilde karşılıklı feshedilmesini sağlayacak. Ancak, yüklenicilerin 10 Günlük süre içerisinde sözleşmenin imzalandığı ilgili idareye yazılı başvurması ve ilgili idarenin de bu kapsamdaki uygunluğunu maliye işleriyle görevli bakanlığa göndermesi gerekiyor. 31 Mart 2022 tarihinde yürürlükten kalkacak olan kararname, yapım işleri yanında mal ve hizmet alımlarını da kapsıyor.

KARARNAMENİN GENEL GEREKÇESİ… Resmi Gazete’de kararnamenin genel gerekçesi şöyle açıklandı: “Son aylarda ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ve/veya döviz kurlarındaki artış neticesinde başta yapım işleri olmak üzere ihalelerde öngörülemeyen maliyet artışları meydana gelmiş ve buna bağlı olarak ihalelere esas teşkil eden keşif bedelleri günün koşullarının çok gerisinde kalmıştır. Türk Lirası’nda yaşanan olağanüstü değer kaybına bağlı olarak imzalanan sözleşmelerin ifasında yaşanan sıkıntılar sebebi ile bazı işler yarım kalmış bazılarında ise işe hiç başlanılamamıştır. Yaşanan bu durumdan yüklenicilerin bir kusuru olmadığı dikkate alınarak bu kapsamdaki sözleşmelerin, işin yerine getirilememesinden dolayı teminatlarına el konulmaksızın karşılıklı olarak feshi ve bu kapsamın Kamu İhale Yasası dışında tutulmasına ilişkin kurallar düzenlenmiştir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu