GenelKıbrısManşet

TL’nin ağır kayıpları konusunda harekete geçen hükümet, kiracıları kısmen koruyacak bir karar üretti

KİRACILAR KISMEN KORUNACAK… Türk Lirası’nın astronomik oranlarda değer kayıplarının son günlerde iyice hızlanması ve yıllık kayıpların yüzde 40’ı aşması KKTC’de zincirleme etkiyle büyük sıkıntılar yaratırken, hükümet özellikle kiralık konutlarda ikamet edenler için bir adım adım attı. Dün dört maddelik bir eylem planı açıklayan Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun açıklamaları arasında dövizde kira stopajının yüzde 3 oranında daha artırılması ve kur sabitlemesine gidileceği bildirildi. Alınan kararla kiracıların Türk Lirası’nın değer kaybından kısmen korunması hedefleniyor. Hükümet ayrıca, krediler konusunda da karar üretti.

DÖVİZ STOPAJ %13’TEN %16’YA ÇIKTI… Başbakan Faiz Sucuoğlu, olumsuz ekonomik gelişmelere ilişkin hükümetin alacağı önlemleri Meclis’te düzenlediği basın toplantısında açıklarken, kiralık konutlar konusundaki önemler için “Dövizde kira stopajı yüzde 13’ten yüzde 16’ya çıkarılacak. Türk Lirası kira stopajı yüzde 8 kalacak. Döviz ile ödenecek kiralarda kur sabitlenecek. Dolar 10 TL, Euro 11 TL, Sterlin 12 TL olacak. Bu karar 3 ay süreyle geçerli olacak” ifadelerini kullandı. Sucuoğlu basın toplantısında devletin emlak kiraları konusuna da değinerek, “Devlet emlak kiralarında da kur sabitlenecek” dedi. Hükümetin aldığı bu karara Vakıflar İdaresi’nin uyması ve çok sayıda kiralık gayrimenkulü bulunan Vakıflar’ın kiralarında sabitlemeye gitmesi bekleniyor.

ÖNLEMLER 4 MADDE ALTINDA TOPLANDI… Hükümetin dört madde altında topladığı “dövize karşı önlemlerin” diğer ikisi şöyle:

– 110-150 milyonluk kredi portföyü hazırlandı. Azami 100 bin TL kredi olacak. Kredi, küçük esnaf ve sanatkarlara verilecek. 1500 işletmeye verilecek. 31 Mart 2021 tarihine kadar başvuru kabul edilecek. Kredi TL cinsinden olacak. İlk 6 ay ödemesiz olacak kredi 36 ay ödemeli olacak.

– Kredi kartlarında faiz indirimi olacak. Kredilerin yapılandırılması için vergi ve masraf alınmayacak. Başka bankaya geçilirse yüzde yarım komisyon alınacak. Krediler 3 ay ötelenecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu