EkonomiGenelManşetTürkiye

TL’nin değeri seçime bağlı!

Standard Chartered’ın Türk Lirası’nın değerinin ne olacağına ilişkin “Türkiye’nin belirsiz seçimi” başlıklı rapor bir hazırladı

Standard Chartered’ın Türk Lirası’nın değerinin ne olacağına ilişkin “Türkiye’nin belirsiz seçimi” başlıklı rapor bir hazırladı

HEM 20 TL HEM 36 TL!

Birleşik Krallık merkezli yatırım bankacılık kuruluşu Standard Chartered, Türkiye’de seçimin etkileri üzerine bir analiz yayımlarken, dolar/TL kuruyla ilgili de öngörülerde bulundu. “Türkiye’nin belirsiz seçimi” başlığıyla Standard Chartered ekonomistleri Geoff Kendrick ve Farooq Pasha’nın hazırladığı rapor 16 Şubat tarihinde açıklandı. Rapor; Türkiye’de seçimin sonucunda dolar/TL’nin ortodoks politikalardan dönüş yaşanması halinde 20, mevcut politikaların devamı halinde ise 36 seviyesine çıkabileceğini öngördü. Yılsonu dolar/TL tahmini ise “Erdoğan’ın yeniden kazandığı ve kazanamadığı” iki farklı seçim sonucu tahminlerinin orta noktası olan 28 seviyesinde.

TCMB ANKETİNDE DOLAR 22.84’TE

Bu arada, TC Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı piyasa katılımcıları anketinde Dolar/TL kuruna ilişkin beklentilerin gerilediği görüldü. Ankete göre; yıl sonu dolar/TL beklentisi 23.12’den 22.84’e çekildi. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 23.43’ten 23.10 seviyesine geriledi. Piyasa katılımcıları ayrıca, gelecek 12 ay içinde enflasyonun %30.75 olacağını öngördü. Bir önceki ankette bu oran %30.44 olarak belirlenmişti. Katılımcıların 24 ay sonraki enflasyon beklentisi ise % 18.11 olarak belirlendi.

DOLAR’IN ADİL DEĞERİ 21 TL

Öte yandan, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) son raporuna göre deprem TL üzerinde baskı yaratacak. IIF ayrıca, doların TL karşısındaki “adil değerinin” 21 TL olduğunu iddia etti. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke parasında değer kaybı beklediğini açıklayan IIF; devalüasyon riskine dikkat çekti. Raporda, birçok analistin TL’nin yapay olarak güçlü tutulduğu fikrinde olduğu, enflasyon baskılarının deprem felaketiyle daha da artabileceği belirtiliyor. JPMorgan ise ekonominin seçimlerin ardından 3. çeyrekte resesyona gireceğini öngörüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu