EkonomiGenelManşet

TL’nin değerini etkileyecek olumsuz gelişmeler yaşanmıyor

ABD Doları başta olmak üzere yükselişler yaşayan Türk Lirası bugün de seyrini koruyor. Geçen haftadan beri TL’nin değerini etkileyecek olumsuz gelişmeler yaşanmıyor.

 

ABD Doları başta olmak üzere yükselişler yaşayan Türk Lirası bugün de seyrini koruyor. Türkiye’de TL’nin değerini etkileyecek olumsuz gelişmeler olmazken, dış piyasalarda doların zayıflaması TL’ye yarıyor.

 

Haftaya düşüşle başlayan dolar/TL, dün 8.43’e kadar geriledikten sonra günü 8.45’ten kapatmıştı. Böylece üst üste 3. işlem gününde de gerileyen dolar/TL, bu süreçte %2.3 civarında değer kaybetti. Euro/TL’de yeniden 10 liranın altı görülürken, sterlin/TL de 12’nin altındaki değere uyum sağladı.

Dünkü düşüşler sonrası her üç döviz kurunda da bu sabah yatay seyir hakimdi. Ancak, ilerleyen saatlerde dolarda hafif yükselişler, Euro’da dalgalanma, sterlinde ise hafif düşüşler bekleniyor.

 

Türkiye piyasasında saat 10.40 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.03 artışla 8.4558 seviyesinde, Euro/TL %0.03 düşüşle 9.9517 seviyesinde, sterlin/TL de %0.26 düşüşle 11.6769 TL seviyesinde hareket ediyordu.

 

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.49 TL’den, Euro 9.99 TL’den, sterlin de 11.72 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.43 TL, Euro’da 9.95 TL, sterlin de 11.64 TL düzeyinde.

 

TÜRKİYE’DE İZLENECEK GELİŞMELER

 

Türkiye’de bugün Hazine’nin düzenleyeceği iki ihale ve kira sertifikası ihracı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak konut fiyatları, yurt içi gündemin öne çıkan verileri olacak. Yurt dışında ABD’den gelecek perakende ve sanayi üretimi verileri yakından izlenecek.

 

TC Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvili yeniden satışa sunarken, bir kira sertifikasını da doğrudan satacak. Hazine 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili yeniden satışa çıkaracak. Bir önceki 9 yıllık sabit kuponlu ihalede ortalama faiz %16.96, TÜFE’ye endeksli ihalede %3.17 seviyesinde gelmişti. Hazine iki ihalenin yanı sıra 2 yıllık kira sertifikasını da doğrudan satacak.

 

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

 

Asya borsaları, Delta varyantı nedeniyle artan koronavirüs vakalarına dair endişeler ve Afganistan’daki karışıklığın dün ABD borsalarındaki yükselişi gölgelemesiyle ilk işlemlerde geriledi.

 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %0.4 düştü. S&P 500 endeksi vadeli kontratları %0.2 civarı ekside. Avustralya borsası %0.8 gerilerken, Japonya’nın Nikkei endeksi %0.22 yükseldi. Çin lokomotif endeksi %0.2; Hong Kong Hang Seng endeksi de %0.4 düşüşle açıldı.

 

Altın fiyatları güçlü seyreden doların ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarının hızını daha erken azaltacağı yönündeki beklentilerin ardından hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Pazartesi gördüğü bir haftanın en yüksek seviyesi olan 1,788 doların altına inerek 1,785 dolardan işlem görüyor.

 

Petrol fiyatları 3 günlük düşüşün ardından yatay seyir izliyor. Gelinen seviyeleri alım fırsatı olarak gören yatırımcıların ve OPEC+’nın ABD’nin çağrılarına rağmen yakın zamanda arzı artırmayacağı haberlerinin etkisi ile petrol fiyatlarında düşüşün şu an için önüne geçilmiş görünüyor. Brent petrolün varili 69.55 dolar düzeyinde.

 

Başta Bitcoin, Ethereum ve Cardano olmak üzere kripto paralarda 5 Ağustos’tan bu yana gerçekleşen yukarı yönlü harekette bugün bir soluklanma yaşanıyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu