KıbrısManşetSiyaset

Toplumsal mutabakata fırsat verilmedi

Öyle anlaşılıyor ki; böyle bir dönemde ki birlik beraberlik içinde sorunlarımıza çareler üretecek ve bu zor günlerde bir nebze olsun insanlarımızı rahatlatmaya yönelik adımların atılması gerekliliği ile hareket edecek ortak paydaları öne çıkaran bir siyasi anlayış göremedik

Şu sıralar ülkemizin siyasi alanda en çok ihtiyaç duyduğu şey toplumsal mutabakattır.

Öyle görünüyor ki UBP’nin yeni Genel Başkanı partisi içinde bu yönde bir eğilimin olmadığını tespit etti. Dolayısıyla yeni bir koalisyon oluşturma çalışmalarında bunu esas alarak mecliste temsil edilen siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirdi.

Nitekim CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman kendilerine böyle bir teklif yapılmadığını UBP-CTP koalisyonunun hiç konuşulmadığını görüşmeden sonra açıkladı. Ve Faiz Sucuoğlu’nun başkanlığında herhangi bir hükümet modeli içinde yer almayacaklarını da duyurdu.

Erhürman ivedilikle bütçe görüşmelerine ve elzem haline gelmiş yasal değişikliklere de destek vereceklerini, özellikke YSK Başkanı Narin Şefik’in mevcut seçim ve halkoylaması yasasında birtakım iyileştirmeler talep ettiğini ve bunun içinde destek vereceklerini ifade etti.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada UBP-DP koalisyonu üzerinde bir olgunlaşmanın olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Ve görüşülen koalisyon seçenekleri içinde HP’nin olmadığı formüller bulunduğunu açıkladı. Özersay YSK Başkanlığı ile istişare edilerek makul erken seçim tarihinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ise erken seçim tarihinin bir an önce belirlenmesi konusunda hemfikir olduğunu, bu kapsamda geçiş hükümeti içinde yer alabileceklerini de ifade etti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise erken seçim ve bekleyen yasalar için destek vereceklerini belirtti.

YDP ilk başta aldığı tavırla böyle bir koalisyon içinde yer almayacaklarını fakat dışardan destek verebileceklerini duyurdu.

MP ise kurulacak hükümete dışarıdan destek vereceğini yineledi.

Ve bağımsızlar da kurulacak bir hükümete dışarıdan destek olacaklarının güvencesini verdiler.

Bütün bunlara karşın UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu geniş tabanlı ve teknokrat ağırlıklı bir kabineye sıcak bakmadıklarını, seçilmişler içinden bir kabine kuracaklarını söyledi..

Sonuç olarak anlıyoruz ki, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu mecliste temsil edilen siyasi partiler ve bağımsız milletvekilleri ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirirken kuvvetle muhtemel Ocak ayı içinde uzlaşılan erken seçim tarihine kadar oluşacak hükümete destek bağlamında bütçenin ivedilikle görüşülmesi ve ihtiyaç haline gelen yasaların geçirilmesi konusunda destek talebi oldu.

Ve öyle anlaşılıyor ki, erken seçim tarihinin belirlenmesi üzerine sağlanacak bir mutabakattan sonra muhalif olarak kalan siyasi partilerden bu destek geçiş hükümetine verilecek. Peki erken seçim tarihi belirlendikten sonra muhalefet Saner hükümetinden ısrarla talep ettiği seçim yasakları mevzuatının işlemesini Sucuoğlu hükümetinden de talep etti mi? Yoksa edecek mi? Veyahut böyle bir talep olmayacak mı?

Sanırım ilerleyen günlerde bu soruların cevaplarını daha net göreceğiz.

Velhasıl öyle anlaşılıyor ki; böyle bir dönemde ki birlik beraberlik içinde sorunlarımıza çareler üretecek ve bu zor günlerde bir nebze olsun insanlarımızı rahatlatmaya yönelik adımların atılması gerekliliği ile hareket edecek ortak paydaları öne çıkaran bir siyasi anlayış göremedik. Çok açık ki bu dönemde de siyaset  ayrı ayrı ideolojik yaklaşımlarını, partisel beka kaygılarını bir tarafa bırakarak toplumsal bir mutabakata fırsat vermedi.

Dünkü görüşmelerden özetle anladığım şu oldu.. İki aylık seçim hükümeti için toplumsal mutabakat tercih edilmedi, bunun yerine aslında seçim odaklı bir hükümet formülü üzerinde çalışıldı, lakin muhalefetten de bütçe ve bekleyen yasalar için destek istendi..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu