GenelKıbrısManşet

Toptancıdan “narh” talebi; “Domates fiyatı 2 firmanın insafına kalmasın”

-MİNE İÇSEL

Piyasalarda yaşanan gıda fiyat artışları, vatandaşı geçim sıkıntısına sokmaya devam ediyor. Kilosu 80 TL’den satılan domatesin yanına yaklaşılmazken , salatalığın fiyatı da 90 TL’yi aşıyor.  Yaşanan zamlarla isyan noktasına gelen vatandaş, çareyi kilo ile değil, tane ile ürün satın almakta buluyor.

80 TON İTHAL İZNİ

Tarım Bakanlığı da piyasadaki pahalılığa yönelik önlem almaya devam ediyor. Domatesteki artış sonrası, üreticinin büyük sorunlar yaşamasının ardından, Türkiye’den domates ithalinin önü açıldı. Yaklaşık 80 tonluk domates ithal edileceği bilinirken, domates fiyatlarının da makul seviyelere inmesi bekleniyor.

BÜYÜK TOPTANCILARA FIRSAT

Sektör paydaşları ise, Toptancılar Birliği tarafından talep edilen ve Tarım Bakanlığı tarafından önü açılan ithalat izninin, tezgahlara yansıyamayacağından endişeli. Birliğe üye olan her bir üye için 675 kilo izin açıklanması ile toptancılar da harekete geçti. Üye sayısı bazında 2-3 büyük firmanı tekeline dönüşen Toptancılar Birliği’nde, ithal edilecek domateslerin büyük çoğunluğu bu 2-3 büyük firmanın tekeline geçmiş olacak.

NARH TALEBİ

GIYNIK GAZETESİ‘ne konuşan bir toptancı; “Türkiye’den gelecek olan domatesin yüzde 75’i 2 firma tarafından getirilmiş olacak. Bu kişiler pazarın çoğunluğuna hakim olduğu için kendi menfaatlerine yönelik rakamlar belirleyecekler. Bakanlığın bu duruma el atması gerek. Bakanlık, Türkiye’den gelecek domatesin fiyatını biliyor. Kar marjı da eklendiğinde bu domates en fazla 40 TL’den tezgaha düşmeli. Aksi halde şirketler tamamen karlarna kar eklemiş olacak, vatandaş da domates alamamaya devam edecek” diye belirtti.

FİYATLAR DA BELLİ KAR ORANLARI DA

Şuanda üreticiden 50 TL’ye, toptancıdan  65 TL’ye alınan domatesler, marketlerde 85-90 TL’den satılıyor. Türkiye’den ithal edilecek olan domatesin üreticiden 20 TL’ye alınacağı öğrenilirken, firmaların masrafları sonrası tezgahlara kaç TL’den yerini alacağı ise merak konusu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu