KıbrısManşetSiyaset

Töre: Kurultayın iptal olmasına sevinen arkadaşlarımız var

"Biz kurultayın ikinci tur hazırlıklarına hızlıca devam ediyorduk. Sürecin işleyişine göre hazırlıklarımız devam ediyordu" diyen UBP kurultay divan başkanı Zorlu Töre, "Milletvekili olarak ben bile halen bu şoku atlatmış değilim ama bazı arkadaşlarımız neredeyse kurultayın iptal edilmiş olmasına sevindiler ve gayet şen şakraklar" şeklinde konuştu. 

GIYNIK ÖZEL

BRT’de yayınlanan 45+ programına konuk olan UBP Kurultay divan başkanı Zorlu Töre, UBP’nin olağanüstü kurultayının ikinci turuna kalan her iki genel başkan adayının da yarıştan çekilmesinin kendisi için de sürpriz olduğunu ifade etti.

“Konuşulacak olan çok şey var, çok sıkıntı var. Beni toplantı için aradıkları zaman aklıma iki aday arkadaşın kurultay yarışından çekileceği hiç gelmedi. Biz kurultayın ikinci tur hazırlıklarına hızlıca devam ediyorduk. Sürecin işleyişine göre hazırlıklarımız devam ediyordu” diyen Töre, “Milletvekili olarak ben bile halen bu şoku atlatmış değilim ama bazı arkadaşlarımız neredeyse kurultayın iptal edilmiş olmasına sevindiler ve gayet şen şakraklar” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK ŞOK YAŞADIM”

“Ben iki adayın çekileceğini toplantıya gittiğim zaman milletvekili bir arkadaşımızdan öğrendim ve büyük şok yaşadım. Toplantının da bu amaçla gerçekleştirileceğini söylediler. Bize herhangi bir açıklama yapılmadı. Milletvekili arkadaşlar da bu konudaki düşüncelerini yorumladır fakat iki arkadaşın çekilme isteği olup olmadığını kendilerinden öğrenmek istediğimi söyledim. Önce Sayın Taçoy ardından da Sayın Sucuoğlu kürsüye çıkarak çekilme yönünde isteklerini beyan ettiler ve ardından da yazılı beyanda bulundular.

Bu konunun ardından da hükümet kurulma konusu gündeme gelince tüm vekiller Sayın Hamza Ersan Saner’in hükümeti kurması yönünde uzlaştı.

Kurultayın iptal olmasına üzülen arkadaşlar da vardı ama üzülmeyen arkadaşlar da oldu.

“UBP’Yİ KİM BÖLECEKTİ”

Ben bir bölünme tehlikesi ya da bölünme durumu görmedim. Böyle bir görüntü yoktur. Sayın Sucuoğlu kazansa Sayın Taçoy mu partiyi bölecekti. Ya da tam tersi olsa Sayın Sucuoğlu mu partiyi bölecekti? Bu nedenle ben bu beyanlarını gerçekçi bulmuyorum. Sadece 2 aday değil 5 arkadaş katıldı bu yarışa. Ben ikinci tura kalan arkadaşların parti bölünecek beyanlarını gerçekçi bulmuyorum. Bu kurultayın yapılamamasından kaynaklı arızalar çok daha fazladır. Bu arızaların giderilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Kendileri yazılı bir şekilde isteklerini beyan ettiler.

“HAZMEDİLMESİ KOLAY DEĞİL”

İki adayın yarıştan çekilmesi ve ikinci tura gidilmemesi kolayına unutulacak bir durum değildir. Tüm vekillerin ortak kararıyla hükümeti kurma görevinin Sayın Ersan Saner’e verilmesi iyi bir adım oldu.
22 Ekim itibariyle UBP’nin genel başkanını seçmesiyle ilgili süreç başladı. 30 gün içerisinde yani 7 Aralık tarihine kadar Parti Meclisi bir karar üreterek yeni bir olağanüstü kurultaya gidilmesi gerekir. Eğer bu kurultay tarihi ilan edilir ve tek bir kişi aday olursa kurultay yapılmayacaktır. Birden fazla kişi aday olursa yeniden bir divan oluşturulup kurultay gerçekleştirilecektir.

“SEVİNEN ARKADAŞLAR VAR”

Parti içerisinde çeşitli sorunlar ve sıkıntılar var, örgütler arasında sıkıntılar var. Milletvekili olarak ben bile halen bu şoku atlatmış değilim ama bazı arkadaşlarımız neredeyse kurultayın iptal edilmiş olmasına sevindiler ve gayet şen şakraklar.

Bugün divan toplantısında iki adayın çekilmesi nedeniyle ikinci turun gerçekleşmediği, kurultayın iptal olduğu ve bu nedenle divanın görevinin tamamlandığı yönünde görüş birliğine vardık.

“TEK ADAY OLURSA KURULTAYA GEREK KALMAZ”

30 gün içerisinde yapılacak olan kurultayda, geride bıraktığımız olağanüstü kurultayda aday olan kişilerin aday olmayacağını düşünüyorum, öyle olsaydı ikinci tur gerçekleştirilirdi. Aday olmalarında engel yoktur ama güvensizlik teşkil eder. Eğer tek bir aday olursa kurultaya gerek kalmaz o kişi genel başkan ilan edilir.

Sayın Ersan Saner’in hükümeti kurma görevini alması halinde yarın parti meclisi toplanarak kurultayla ilgili de bir karar alacaktır. Sayın Saner’in hükümeti kurma başarısını göstermesi halinde tüm arkadaşlarımız sorumlulukla davranacaktır. Gerçekleştirilecek olan kurultayda büyük ihtimalle Sayın Saner aday olacaktır. Artık bu dönemi tek adayla atlatmanın faydası vardır.

“ERKEN SEÇİME HAZIRIZ”

Milletvekili grubumuz ille de kurultay olmasını istedi. Biz erken seçime hazırız, eğer UBP ile hükümet kurmak istemiyorlarsa kendileri anlaşıp 4’lü-5’li bir hükümet kursunlar. Eğer bunu da yapamıyorlarsa seçime gideceğiz.

“HP İLE HÜKÜMET OLABİLİR”

Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi arasında fazla bir görüş farklılığı yoktur. Kurulacak olan Ersan Saner hükümetiyle yeni bir icraat hükümeti kurulabilir. Geçmiş dönemde hükümetin iki ortağının da cumhurbaşkanlığı yarışında aday olması bazı sıkıntıları gündeme getirdi ama her iki partinin de sorumlu davranması gerekiyor.

“ZAMAN HERŞEYİN İLACIDIR”

Zaman her şeyin ilacıdır. Zamanla her şeyin düzeleceğini ve yaraların sarılacağına inanıyoruz. Meclis’te birçok parti var ve bu partilerden bir koalisyon çıkabilir. Yakın bir zamanda erken bir seçim olacağını düşünmüyorum ama olursa da bundan kaçmayız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu