KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

Töre: Meclis Başkanlığı siyasi pazarlık malzemesi yapılmamalı

“Meclis Başkanlığı gibi tecrübe ve liyakat isteyen bir makamı siyasi pazarlık konusu yapıp farklı yerlere çekmenin yanlışlığı üzücü bir durum” diyen Töre, “Cumhurbaşkanı’na vekalet eden bir makamdan söz ediyoruz bu nedenle itibarın ön planda olması gerekir” eleştirilerinde bulundu

GIYNIK ÖZEL

Meclis Başkanlığı seçiminin gecikmiş bir konu olduğunu savunan Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Yasaya göre Ekim ayında yani yeni yasama yılı açılışı döneminde Meclis Başkanı’nın seçilmesi gerekiyordu. Anayasa’da bu konuda emredici bir madde olmaması nedeniyle, gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi, gerekse hükümet kurma çalışmaları nedeniyle Meclis Başkanlığı seçimi 3 ay boyunca sürekli ertelendi. Ekim’in ilk 10 gününde Meclis Başkanlık divanın yeniden seçilmesi gerekiyordu” dedi.

Anayasa’nın ilgili maddesinde gerekli düzenlemelerin yapılarak bu konuda emredici bir hüküm getirilmesi gerektiğini savunan Töre, “Meclis Başkanlığı gibi önemli bir makam siyasi pazarlıklara malzeme konusu yapılmamalıdır. Başkanlık, Meclis’te en çok milletvekiline sahip siyasi partiye verilmelidir ve bu tartışma konusu bile olmamalıdır. Gerek seçimlerde, gerek koalisyon görüşmelerinde bir pazarlık konusu haline gelmemelidir” şeklinde konuştu.

“PAZARLIK MALZEMESİ YAPILDI”

“Dörtlü koalisyon kurulacağı zaman TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’ye Meclis Başkanlığı sözü verilerek o dönemde hükümet kurulmuştu ama daha sonra TDP’nin mecliste grubu olmadığı için yasal olarak bunun mümkün olamayacağı ortaya çıktı” diyen Töre, “Yeni hükümet arayışlarında da Meclis Başkanlığı konusunda pazarlıklar yapıldığına dair duyumlar aldık” dedi.

“TECRÜBE VE LİYAKAT İSTEYEN GÖREV”

“Meclis Başkanlığı gibi tecrübe ve liyakat isteyen bir makamı siyasi pazarlık konusu yapıp farklı yerlere çekmenin yanlışlığı üzücü bir durum” diyen Töre, “Cumhurbaşkanı’na vekalet eden bir makamdan söz ediyoruz bu nedenle itibarın ön planda olması gerekir” eleştirilerinde bulundu.

“BEN ADAYIM”

“Meclis Başkanlığı adaylığım devam ediyor. Bu yönde Parti Meclis grubumuzda da gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Tabi ki başka arkadaşlarımız da bu makama aday olmak istiyor ve bu yönde çalışmalar yapıyorlar, gayet normal bir durum” diyen Töre, “Eğer 9 ay sonra seçim olacaksa bu sürede Meclis Başkan Yardımcılığı’ndan Meclis Başkanlığı’na geçmemin çok isabetli olacağını düşünüyorum bu nedenle bu göreve talibim” dedi.

“ÖZGÜRGÜN, ‘MECLİS BAŞKANLIĞINI İSTİYORUM’ DEMEDİ”

“Sayın Hüseyin Özgürgün, Meclis çalışmalarına katılıyor olsaydı, ben seve seve aday olmayıp Hüseyin Beyin Meclis Başkanı olmasını desteklerdim. Sayın Özgürgün’ün ülkeye dönüp Meclis çalışmalarına katılmasını istiyorum ama zaten Cumhuriyet Meclisi Başkanlık divanı seçimi önümüzdeki hafta Pazartesi ya da Salı günü gerçekleştirilecek, ben Sayın Özgürgün’ün isminin UBP aleyhine kullanıldığını ve ortaya atıldığını düşüyorum. Hüseyin bey, ‘Meclis Başkanlığını istiyorum’ demedi, sadece daha ileri adımların atılması gerektiğini söyledi” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu