KıbrısManşetSiyaset

Töre Meclis’i çiftlik gibi yönetiyor!

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin, Başkanlık Divanı ile hiçbir istişarede bulunmadan aldığı ve uygulamaya koyduğu bazı kararların arasında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda mikrofon sisteminin değiştirilerek, genel kurul salonunda bulunan vekillerin mikrofonlarının başkan tarafından kontrol edilmesi ve Cumhuriyet Meclisi’nin muhafızlığını yapan polislerin görev yerlerinin değiştirilmesi gibi tepkiye neden olan konular bulunuyor

Cumhuriyet Meclisi’nde son dönemde yaşananlar ciddi rahatsızlık yaratmaya başladı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin, Başkanlık Divanı ile hiçbir istişarede bulunmadan aldığı ve uygulamaya koyduğu bazı kararların arasında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda mikrofon sisteminin değiştirilerek, genel kurul salonunda bulunan vekillerin mikrofonlarının başkan tarafından kontrol edilmesi ve Cumhuriyet Meclisi’nin muhafızlığını yapan polislerin görev yerlerinin değiştirilmesi gibi tepkiye neden olan konular bulunuyor. Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’den bu kararlar hakkında bilgi almak istediğini fakat sağlıklı bir yanıt alamadığını da dile getirdi. Özdenefe, Meclis Başkan Yardımcısı olarak kendisinin ve Başkanlık Divanı’nın bu kararlardan hiçbir şekilde haberdar olmamasının ve her şey olup bittikten sonra bu gelişmeleri öğrenmelerinin büyük bir şaşkınlığa neden olduğunu ve kendilerini üzdüğünü de dile getirdi.

“ZORLU BEY TBMM’DEKİ SİSTEMDEN ÇOK ETKİLENDİ”

Konuyla ilgili olarak GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, “Başkanlık divanı olarak Ankara’ya gerçekleştirdiğimiz ziyarette, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki otomatik kapatma sistemi Zorlu beyi etkiledi ve Cumhuriyet Meclisi’nde de böyle bir sistem olmasını hayal etti. Bizim Meclisimizde ne 550 vekil var ne de mikrofonu kapatsanız dahi yerinden konuşan kişinin sesinin duyulmasını tam anlamıyla engelleyecek bir sistem vardır” dedi. “Zorlu bey böyle bir karar aldı ve bilgimize getirmedi” diyen Özdenefe, kendisini Pazartesi günü sabah Meclis personeli tarafından aradığını ve yeni sistemin nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğinin söylendiğini belirterek, böyle bir sistem değişikliğinden o zaman haberi olduğunu ifade etti.

“MECLİS’İ TOPLAMAYAN KENDİLERİ, BU DURUMDAN ŞİKAYET EDEN YİNE KENDİLERİ”

Dün sabahki divan toplantısında konunun gündeme geldiğini kaydeden Fazilet Özdenefe, “Böyle bir sistemin gereksiz olduğunu Meclis Başkanı’na da ifade ettim. Konuşma süreleri zaten pek fazla aşılmıyor ve söz alındığı zaman da bu sürelere uyuluyor. Hükümet Meclisi yeteri kadar çalıştıramadığı, toplayamadığı için konuşacak konular haliyle birikiyor. Hem bir yandan Pazartesi günkü Meclis Genel Kurulu’nu iptal ediyorlar hem diğer yandan da yaz aylarında Meclis çalışmayacağı için halkın buna tepki göstereceğini savunuyorlar. Madem Meclis’i çalıştırma konusunda bu kadar hassassınız, zaten 3 ayda 3 kez hükümet değişti ve yeteri kadar zaman kaybettik, zaten komiteler toplanmıyor, Meclis’e yasa sevk edilmiyor. Hükümetlerden bağımsız olan Dilekçe ve Ombudsman komitesi dahi toplanmıyor. Bunlara önem verin” önerisinde bulundu.

“MALİ PROTOKOLDE MECLİS VERİMLİLİĞİ VE YASAMANIN NE İŞİ VAR?”

TC ile imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü’nde Meclis ve yasama ile ilgili yer alan maddelerin muhalefeti gerdiğini vurgulayan Özdenefe, iktisadi ve mali olduğu öne sürülen bir protokolde yasama ve Meclis’in dava verimli çalışmasıyla ilgili düzenlemelere yer verilmesine anlam verilemediğini de dile getirdi.

“MECLİS KORUMA POLİSLERİNİN GÖREV YERİ ANİ BİR KARARLA DEĞİŞTİRİLDİ”

Cumhuriyet Meclisi’nde muhafızlık görevi yapan polis ekibinin arasında 11 yıldır Meclis’te görev yapan polis mensupları olduğunu kaydeden Özdenefe, 16-17 kişilik polis ekibinin Meclis’e tahsis edilmiş personel olduklarını PGM’nin yer değiştirme ve atamalarının dışında özel statüde görev yaptıklarını ve Meclis’in uhdesinde olduklarını ifade etti. Meclis’te görev yapan polis ekibinin tamamının görev yerlerinin bugün itibariyle değiştirildiğini ve farklı yerlere dağıtıldıklarını kaydeden Özdenefe, “Böyle bir görev değişikliği Meclis Başkanı’nın bilgisi haricinde olamaz. Hiçbir polis mensubumuzu şaibe altında bırakmak istemem fakat görev yerleri değiştirilen Meclis güvenlik polislerinin yerine görevlendirilen polislerin Demirhan ve Ercan Havalimanı karakollarından gerçekleştirildiğini öğrendik. Polis siyasi bir atama değildir, polislerin siyasetle hiçbir bağı olamaz fakat Zorlu beyin hiçbir şekilde divan ile görüşmeden kendi başına böyle bir karar alması ve uygulamaya koyması da rahatsızlık yaratmıştır. Üstelik görevlendirilen tüm polislerin de kendi bölgesinden olması ister istemez bir soru işareti yaratmıştır. Yıllardır Meclis’te görev yapan polisler, gelmiş geçmiş tüm Meclis Başkanları ile de çalışmıştır. Farklı iktidarlarda da görevlerini yapmaya devam etmiştir” diyerek, Meclis’te görev yapan polislerin durduk yere hiçbir disiplin suçu olmadan ya da görevlerini ihmal etmeden böyle bir değişiklik yapılmasının da onur kırıcı olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu