GenelKıbrısManşetSiyaset

Töre’nin zorlu günü

Ulusal Birlik Partisi'nin Meclis Başkanlığı için önerdiği tek isim olan Zorlu Töre, 5’inci tur oylamada seçilebildi. Töre, 4 tur oylamada da sandıkta kalarak yeterli sayıya ulaşamazken, muhalefet ise 5’nci tur oylamayla ilgili bazı iddialarda bulundu

Ulusal Birlik Partisi’nin Meclis Başkanlığı için önerdiği tek isim olan Zorlu Töre, 5’inci tur oylamada seçilebildi. Töre, 4 tur oylamada da sandıkta kalarak yeterli sayıya ulaşamazken, muhalefet ise 5’nci tur oylamayla ilgili bazı iddialarda bulundu

4 TURDA ONAY ÇIKMADI… Cumhuriyet Meclisi’nin yeni başkanı, 5 turluk uzun bir maraton neticesinde UBP milletvekili Zorlu Töre oldu. Meclis Başkanlığı’na tek aday olan UBP Lefkoşa Milletvekili Töre için Cumhuriyet Meclisi’nde beş kez sandık kuruldu. Son oylamada, 27 kabul, 21 ret, 2 geçersiz oy kullanıldı. Bu sonuca göre Zorlu Töre, Meclis Başkanlığı’na seçildi. Başkanlık Divanı seçimleri gündemiyle toplanan, dört turda Meclis Başkanlığı için aranan salt çoğunluğun bulunamaması nedeniyle oturuma 10 dakika ara verilen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeniden toplandı ve 5’inci kez sandık kuruldu. 5 turda gerçekleşen seçimin tamamlanması, 1 buçuk saat sürdü.

VEKİLLER UYARIYI DİKKATE ALMADI… Seçim sırasında Cumhuriyet Meclisi’ne başkanlık eden CTP milletvekili Ceyhun Birinci, milletvekillerini telefonla seçim kabinine girmemeleri konusunda uyardı. Zaman zaman bu konuda sözlü atışma da oldu. Muhalefetin iddiasına göre, 4 turda kendi partilerinin adayı Zorlu Töre’ye oy vermeyen UBP’li vekillerin 5. tur öncesinde kullandıkları oyun fotoğrafını çekmelerinin istendiği öne sürüldü.

ERHÜRMAN: FASULYENİN YAHNİSİ GİTTİ GELDİ AYNISI… Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Meclis başkanlığı için gösterdikleri adaya dört tur boyunca oy vermeyen iktidar milletvekillerinin beşinci turda her nasılsa oy vermeye karar vermeleri” dedi. “Bu filmin benzeri yine UBP hükumetinde gösterilmişti” diyen Erhürman, “Fasulyenin yahnisi gitti geldi aynısı… Film gibi!” ifadelerini kullandı.

ÖZERSAY: KENDİ ADAYLARINA SAHİP ÇIKMADILAR… Cumhuriyet Meclisi Başkanlık seçiminin ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, seçim kabinine cep telefonuyla giren milletvekillerini eleştirdi. Özersay, “Meclis Başkanlığı beşinci turunda hükümete mensup vekillerden verdikleri oyun fotoğrafını çekmeleri istendi, neden mi? Çıkardıkları adaya yani Sayın Zorlu Töre’ye sahip çıkmadılar da ondan. Hükümet, kendi içinde böyle bir güvensizlik varken, halka hiçbir konuda güven veremez” dedi.

DERYA: HÜKÜMET VEKİLLERİ SANDIĞA TELEFON İLE GİRMEYE ZORLANDI… Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, seçim kabinine cep telefonuyla giren milletvekillerini eleştirdi. Milletvekili seçimlerinde vatandaşın seçim kabinine cep telefonuyla girmesinin yasak olduğunu hatırlatan Derya, “Milletvekili seçerken vatandaşın seçim kabinine cep telefonu ile girmesi yasak ama 4 turda Meclis Başkanı seçemeyen ‘istikrarlı hükümetin’ vekillerini sandığa cep telefonu ile girmeye zorlamak yasak değil” diyerek, bu durumun sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu