GenelKıbrısManşetSiyaset

Toros: Halk iradesinin yenilenmesi şart

Derviş Doğan’ın konuğu CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, gündemi değerlendirdi.

Derviş Doğan’ın konuğu CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, gündemi değerlendirdi. Aşı verilerinin DSÖ tabanında olmadığı için Avrupa ülkelerine geçişlerde karantinalı girişlerin devam ettiğini aktaran Toros, ülkeler arası aşı geçiş pasaportunun uygulamaya geçilmesi gerektiğini ifade etti.  Ülke siyasetine dair değerlendirmelerde de bulunan Toros, halkın siyasete olan güveninin zedelendiğini bu meclis yapısı ile kurulacak dördüncü bir hükümetin olmadığını belirterek bir an önce erken seçimin yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

EPİDEMİYOLOJİK VERİLER DSÖ’YE İLETİLMİYOR

Turizmde güvenli ülke verilerinin DSÖ’ye iletilmediğini fark ettiğini konu ile ilgili yetkili makamlarla görüştüğünü aktaran Toros, “Günümüze dek epidemiyolojik verilerimizi güncel olarak DSÖ ve harita tabanına iletmiş değiliz neden AB’nin dijital yeşil geçiş kartı yasası doğrultusunda ön hazırlık yapmış bulunmaktayız. Bunu yaması için Cumhurbaşkanlığı’na defalarca çağrıda bulundum.  Bu yasa günün sonunda geçti ve tüm üye ülkeler geçiş pasaportu uygulaması ortaya koydular şu anda Avrupa’da tüm ülkelere girişler Safepass ile serbestçe mümkündür. Safepass yok ise karantina koşulları ile girebilirsiniz.  Şu anda İngiltere’de yaşayan, tedavi gören ,okuyan tüm Kıbrıslı Türkler İngiltere’ye serbestçe giremiyor çünkü KKTC Sağlık Bakanlığı’nın kedilerine verdiği aşı kartları Safepass veri tabanına aktarılmamış. Ya Kıbrıslı Türklerin yeniden Güney’de aşılanması gerekiyor ya da gidecekleri ülkenin karantina koşulları doğrultusunda ülkeye gitmeyi göze almaları gerekiyor” dedi.

Bu durumun uluslararası hukuku takmama tahammülünden geldiğini söyleyen Toros, “Ayrılıkçı, dünyadan bizi koparma ıssızlaştırma gibi bir siyasi misyonu olan arkadaşlarımızın yapmadıkları bize çok ağır bedeller ödetmektedir” şeklinde konuştu.

 

SEÇİM TARİHİ HALA NETLEŞMEDİ

Ülkenin bir an önce erken seçime ihtiyaç duyduğunu aktaran Toros, Saner hükümetiyle birlikte başlayan süreci şu sözlerle özetledi, “Azınlık hükümetini seçim hükümeti olarak dıştan destekli yürürlüğe koydular hükümet programına sadık kalmadılar. Bugün hala daha bir erken seçim tarihi de netleşmemiştir. Bu yetkiye sahip hukuk siyasi işler komitesinin yetkisini bir kenara itip Ad-Hoc komite kurmaya yöneldiler. Meclis içi demokrasiyi tamamen çiğneyerek bunu yaptılar.”

 

MECLİS HALKIN GÜVENİNİ KAYBETTİ

Haziran 2021’de gerçekleştirilmesi gereken Ara seçimin yapılmadığına dikkat çeken Toros, meclisin Ekim ayında açılamayacağını ve krizin devam edeceğini iddia etti. Toros, “Yaz tatili sonrasında Ekim’in ilk Pazartesi günü meclis yine açılmayacak ver kriz devam edecek. Bu meclis yapısı içerisinde yeni bir hükümet olanağı yoktur. Zaten üç tane hükümet çıkarmış olan bu meclis, gelinen noktada halkın güvenini de kaybetmiştir. Halk siyasete yönelik ciddi bir güvensizlik duymaktadır. Dördüncü bir hükümetin oluşması için zorlama yapılırsa bu güvensizlik derinleşecektir halkın iradesinin yenilenmesi şarttır. Hiç gecikmeden bugün hükümet istifa etsin ve bir baskın seçime gitsin.  2021 yılında yerel seçim vardır ve Nisan 2021’de yine seçim yasakları sürecine gireceğiz, bütçe yasası Aralık ayında oylanarak meclisten geçmesi halinde Şubat ayına doğru bütçenin açılması mümkündür. Seçimi hemen yapmazsak, Ocak ayına ertelersek, o zaman bütçenin açılması da ertelenecektir yerel seçimler öncesi seçim yasakları nedeniyle 2022 Haziran ayına kadar herhangi bir icraat yapılamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu