EkonomiKıbrısManşetSiyaset

TPIC’den ihalesiz alınan yakıtın sır gibi saklanan ‘kalitesizlik’ sertifikası ortaya çıktı

GIYNIK Gazetesi, KIB-TEK’in ihalesiz doğrudan alımla TPIC’ten temin ettiği 36 bin tonluk yakıtın hiçbir madde içermeyen kalite sertifikasını ele geçirdi


GIYNIK Gazetesi, KIB-TEK’in ihalesiz doğrudan alımla TPIC’ten temin ettiği 36 bin tonluk yakıtın hiçbir madde içermeyen kalite sertifikasını ele geçirdi. Hatay Dörtyol’dan asfalt tankerleriyle ülkeye getirilen 12 bin tonluk ilk parti yakıtın kalite sertifikası sadece göstermelik olarak tek bir parametreyi içeriyor.

KIB-TEK’in teknik ihale şartnamesinde yer alan ve analiz raporunda ithal izni için olmazsa olmazlar arasında yer alan kalite sertifikasının 18 farklı parametreyi içermesi gerekirken, TPIC’den alınan fuel oil yakıtın kalite sertifikası olan doküman sadece 1 adet parametreyi içeriyor. Söz konusu evrakta sadece yakıtın yoğunluk oranı yer alırken, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı yakıt birimi ve Çevre Koruma Dairesi’nin bu evrakla yakıtın ülkeye getirilmesine nasıl izin verdiği merak konusu oldu.

Yoğunluk oranının tek başına bir yakıtın karakterini göstermediğini kaydeden uzmanlar, sadece yoğunluk ile ithal izni verilmesinin ciddi bir tehlikeye yol açtığı da belirtildi. Öte yandan Yeşil Barış Harekatı dün de yeniden yakıttan numune almak için talepte bulunurken, yine olumsuz yanıt alan sivil toplum örgütünün eylem hazırlığı içerisinde olduğu da öğrenildi.

TPIC’DEN ALINAN 36 BİN TONLUK YAKITIN ‘KALİTESİZLİK’ SERTİFİKASI
KIB-TEK’İN TEKNİK İHALE ŞARTNAMESİNDE TALEP EDİLEN 18 PARAMETRE

ARIKLI’DAN YİNE AYNI MASALLAR

Öte yandan, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, göreve geldiği ilk günlerde medyayı satın aldığını, ihale mafyası oluşturduğunu ve vurguncu olduğunu söylediği Mors Ltd. ile geçtiğimiz günlerde TPIC‘ın yakıtını taşıtmak için el sıkışmasına rağmen yine ihale mafyasının kendilerini yıpratmak istediği yönünde açıklamalarda bulundu.

ARIKLI: TETİKÇİLERİN YARATTIĞI ALGI OPERASYONUNA MARUZ KALIYORUZ

Yeniden Doğuş Partisi’nin Genişletilmiş İstişare Kurulu toplantısında konuşan Arıklı, “Aylardan beri Kıb-Tek ihale mafyası ile savaştıklarını, bu mafyanın medya ve siyasette satın aldığı tetikçilerin yarattığı algı operasyonuna maruz kaldıklarını” öne sürdü. “Biz hükümete girdiğimizde nelerle karşılaşacağımızı iyi biliyorduk” diyen Arıklı, “Yıllardır ülkede oluşmuş rant düzenine karşı verdiğimiz mücadelede yalnız kalacağımızın da farkındaydık. Yaşadıklarımız sürpriz değil. Üzerimize oynanan algı operasyonuna pabuç bırakacak durumda değiliz” şeklindeki hamasi söylemlerle gündem değiştirmeye ve hedef şaşırtmaya çalıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu