KıbrısManşetToplum

Dikkat! Scooterlar tehlike saçıyor

Trafik Kazalarını Önleme Derneği elektrikli scooterların yollarda yarattığı tehlikelere dikkat çekti ve Scooter tüzüğünün can güvenliği açısından sıkıntılı olduğu ve iptal edilmesi gerektiğini bildirdi

Trafik Kazalarını Önleme Derneği elektrikli scooterların yollarda yarattığı tehlikelere dikkat çekti ve Scooter tüzüğünün can güvenliği açısından sıkıntılı olduğu ve iptal edilmesi gerektiğini bildirdi.

CANLAR GİTMEDEN ÖNLEM ALINMALI…

KKTC yollarında bir anda çoğalan elektrikli scooterların yollarda yarattığı tehlikelere dikkat çekilerek, can kaybı veya büyük yaralanmalar meydana gelmeden konunun tekrar ele alınması gerektiği bildirildi. Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), elektrikli scooterlarla ilgili tüzüğün can güvenliği öngörülmeden düzenlendiğine işaret ederek, insanlar zarar görmeden bu tüzüğün iptal edilmesini talep etti. TKÖD Başkanı Mehmet Zeki Avcı, ülke tüzüğünün güvensiz ve tehlike dolu olduğunu ifade ederek, mevcut kurallar çerçevesinde ölüm, yaralanma ve zarar olaylarının artarak devam edeceğini söyledi.

YANLIŞA İMZA ATILDI…

“Yollarda can pazarı yaşanan, yol güvenliği her geçen gün daha da azalan, yollarda yüksek miktarda alkollü, uyuşturucu tesiri altında sürücüler varken, sürat engellenemezken, yollarda çukurlar, banketler, kaldırımlar, çizgiler, bariyerler, çemberler tehlikeli iken, şoför okulları müfredatı ve resmi kitabı hazırlanmazken, ehliyette yazılı sınava geçilmezken, sürücülerin sağlık kontrolleri yapılmazken, yol güvenliği ilgili önlemler artırılmazken, insan hayatını doğrudan tehlikeye atacak böyle bir tüzüğe zaman ayırmak ve hayata geçirmek bir yanlışa imza atmak demektir.”

TÜZÜKTE EKSİK OLAN MADDELER…

* Scooter hızı 30 km/s olmamalı, Türkiye’de 25 km/s İngiltere’de 15,5 km/s ile sınırlıdır.

* Scooter kullanıcısı mutlaka herhangi bir ehliyet sahibi olmalı.

* 30 km/s hızla scooterin bir yayaya ve/veya araca ve/veya mala vereceği zararı karşılayacak güvencesi olan sigortası bulunmalı.

* Kazlarda bir zarar verme durumunda kaçmasını önlemek amacıyla her scooterin üzerinde tanıtıcı bir levha olmalı.

* Ülke trafiğinde yayaların, bisikletlilerin, motosikletlerin can güvenliğinin en alt düzeyde olduğu gerçeğinden hareketle görünebilirliği artırabilmek amacı ile fosforlu sarı yelek giyilmeli.

* Sürücünün yere düştüğünde kafa travması alması kaçınılmazdır. En önemli organı olan beynini koruyacak kask kullanılmalı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu