KıbrısManşet

Tatar, bugün UBP, CTP ve HP ile görüşme gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anayasal yetkisi doğrultusunda, yeni hükümetin oluşumuna yönelik Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları ile görüşmelerine bugün itibari ile başladı.

 

Cumhurbaşkanı Tatar bu çerçevede; bugün saat 13.30’da Ulusal Birlik Partisi, saat 14.00’te Cumhuriyetçi Türk Partisi ve saat 14.30’da Halkın Partisi ile görüşmesini gerçekleştirdi.

HASİPOĞLU: PSİKOLOJİK OLARAK DA, SİYASİ OLARAK DA UBP ERKEN SEÇİME HAZIR

Görüşme sonrası basına açıklamalarda bulunan muhalefet liderleri  hükümeti eleştirirken, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersan Saner açıklama yapmayarak sessizliğini korudu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, siyasi partilerle görüşmesi çerçevesinde bugün ilk olarak Ulusal Birlik Partisi ile görüştü. Başbakan Ersan Saner’in görüşme için kendisini görevlendirdiğini ifade eden Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğushan Hasipoğlu,, UBP olarak Cumhurbaşkanı Tatar’a fikirlerini ilettiklerini, Cumhurbaşkanı Tatar’ın diğer partilerle görüşmesi sonrası kararını vereceğini ve 60 günlük sürecin başlayacağını kaydetti.
Hasipoğlu, ülkede bir erken genel seçime gidilmesinin elzem olduğunu, psikolojik olarak da, siyasi olarak da UBP’nin buna hazır olduğunu vurguladı.
Yasamanın faaliyetlerini yürütemediğini, parlamentonun çalışmadığını, yasaların geçirilemediğini ifade eden Hasipoğlu, acil olarak geçirilmesi gereken 8 tane yasa olduğunu, Meclisin toplanarak bunları geçirmesi ve seçim tarihinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Hasipoğlu, Meclisin gündemine gelen erken seçim tarihin 3 Nisan 2022 olduğunu, ancak bunun Şubat, Ocak hatta daha da erkene alınabileceğini UBP olarak  ifade ettiklerini anlattı.
Mecis’in Perşembe günü toplanmasını beklediklerini belirten Hasipoğlu, Meclis’te yer alan siyasi partilere erken seçim tarihinin Perşembe günü Meclis’te tartışılması çağrısı yaptı.
“Erken Genel Seçim tarihi belirlemek Meclis’in yetkisinde” diyen Hasipoğlu, erken seçim tarihinin Perşembe Meclis’te ele alınması halinde bunu diğer partiler gibi Parti Meclisi’nde değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

TATAR: EN SON ÇARE OLARAK YETKİLERİMİ KULLANACAĞIM

UBP, CTP ve HP Genel Başkanları ile görüşen Ersin Tatar görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada yeni bir hükümet kurulana kadar ‘Başbakan Ersan Saner hükümeti’nin göreve devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar mevcut meclis aritmetiğinde yeni bir hükümetin oluşmasına dair bir beklentisi olmadığını belirterek şu an için bir görevlendirme yapmayı düşünmediğini dile getirdi. Meclisin nisap sorununa değinen Tatar, erken seçimin ön görülen tarihlerden daha da erkene alınması gerektiğini vurguladı. Seçim tarihi konusunda partiler arası bir uzlaşı olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı, eğer bir hükümet kurulamayacaksa yetkilerini kullanarak erken seçim tarihini belirleyip meclisi fesh edebileceğini de vurguladı.

Tatar, şu an için bu yetkileri kullanmayı düşünmediğini de belirterek, arzusunun uzlaşı içerisinde meclisin karar üretmesi olduğunu ifade etti.  Cumhuriyet Meclisi’nin gündeminde olan ve toplumu ilgilendiren yasaların onaylanması için bir anlayış ve iş birliği geliştirilmesi gerektiğine değinen Tatar, Cumhuriyet Meclisi’ni temsil eden siyasi partilere uzlaşı çağrısı yaptı.

SAAT 14:30 CUMHURBAŞKANI TATAR, HP BAŞKANI ÖZERSAY GÖRÜŞMESİ

ÖZERSAY: TEKNOKRAT HÜKÜMET KURULMALI

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, UBP ve CTP’nin ardından HP Genel Başkanı Özersay ile görüştü. Toplantı  sonrası açıklama yapan Özersay, Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde de erken seçim tarihinin konuşulmadığını ifade etti.

HP olarak erken seçimin daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini ve teknokrat bir seçim hükümeti kurulmasının öncelikleri olduğunu aktaran Özersay, “Bu imkânın olup olmadığını tespit edecek Cumhurbaşkanı’nın kendisidir. Eğer böyle bir imkân yoksa anayasal süreç tamamlanmış olur. Anayasa gereği olarak Cumhurbaşkanı’nın erken seçimi deklare etmesi gerekebilir. Erken seçime giderken geniş tabanlı hükümetle gidilmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz.

Siyasi partiler görüşmesi bugün için sona erdi.  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yarın diğer siyasi partilerle görüşmeye devam etmesi bekleniyor.

 

SAAT 14:00: CUMHURBAŞKANI TATAR, CTP BAŞKANI ERHÜRMAN GÖRÜŞMESİ

ERHÜRMAN: BU HALK BU YÖNETİMİ HAKKETMİYOR

Saat 14:00 itibari ile görüşmeye giren Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, toplantı sonrası açıklama yaparak hükümeti eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a “Kıbrıs Türk halkının bu şekilde yönetilmeyi hakketmediğini” aktardı.

Erhürman, “Haziran’da seçime gidilmesi gerekirken hiçbir karar alınmadan anayasa ihlalini kara bir leke olarak tarihimize yerleştirdi. İlk defa Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetmesi için bir dayatma görüyoruz. Tabii ki Cumhurbaşkanı Meclis’i feshedebilir ancak bunlar dayatıyor” diyerek Ulusal Birlik Partisi’nin Meclis Genel Kurulu Dayanışma toplantısına erken seçim için tarih getirmemesini eleştirdi.

Kıbrıs Türk halkının bu şekilde yönetilmeyi hakketmediğinin vurgusunu yapan Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmesinde bu konuları aktardığını belirtti.

Meclis’ten bir uzlaşı çıkıp çıkmayacağı konusunda öngörüsü olmadığını ifade eden Erhürman, “Hükümette bulunan arkadaşların tek derdi kurultay. Hükümetin istifası bile kurultaydaki birtakım hesaplara yönelik icraatlardır. Kurultay hesapları tarih getirmeyi gerektirirse bir tarih sunarlar ancak kurultay hesapları tarih getirmemeyi gerektirirse Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bu iş kalır” şeklinde konuştu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu