ManşetTürkiye

TBMM’nin 27. Dönem 5. Yasama yılı başladı

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle toplandı.

TBMM’nin 27. Dönem 5. Yasama yılı başladı. Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un konuşmasının ardından Meclis salonuna giren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan’ın salona girişinde muhalefet partilerinin milletvekillerinin ayağa kalkmadığı ve alkışlamadığı gözlendi.

ERDOĞAN: HAZIRLANACAK YENİ ANAYASA, 2023 HEDİYESİ OLACAK

TBMM’nin yeni yasama yılında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değinerek ”Meclisimizin, mümkün olursa tamamının uzlaşmasıyla hazırlanacak bir yeni anayasa, milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır” dedi. Yeni bir Anayasa için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Erdoğan “ Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz, neticede karar ve takdir yüce Meclis’indir. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin yeni anayasa tekliflerini kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz. Anayasa teklifimize katkı verecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.” Dedi.

“KÜRT SORUNU DENEN SORUNU BİZ ÇÖZDÜK”

Türkiye’nin güvenlik stratejisinde köklü bir değişiklik yaptıklarını vurgulayan Erdoğan “Ülkemize yaptığımız en büyük hizmetlerden biri de güvenlik stratejimizi değiştirmektir. Sınırlarımızın dibinde bir veya bir kaç terör koridoru oluşturulmasının önüne geçtik.” Dedi.

Kürt sorununun artık geride kalmış bir sorun olduğunu ileri süren Erdoğan “Adına Kürt sorunu denen meseleyi hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla biz çözdük. Diyarbakır’daki vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde ret, inkâr politikalarını nasıl ortadan kaldırdıysak bu meseleyi hala istismar konusu yapmak isteyenlerin maskelerini de aynı şekilde düşüreceğiz.” Dedi.

“EKONOMİNİN SORUMLULUĞU BİZDE”

Erdoğan konuşmasında ekonominin sorumluluğunun kendisinde olduğuna vurgu yaparak “Ekonominin sorumluluğu da bize aittir. Birilerinin sürekli nerede diye sordukları Merkez Bankası rezervimiz de 122 milyar dolar seviyesine ulaştı. Artılar-eksiler analizi yaptığımızda, artılarımızın kıyas edilemeyecek kadar fazla olduğunun kabul edilmesini de hak teslimi babından bekliyoruz. İşsizlik küresel sorun olarak varlığını devam ettirirken pek çok ülkede borçluluk oranları tarihi seviyelere ulaştı. IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar ciddi bir yönetim krizi içindeler.  Böylesine kritik bir dönemde iktidar ve muhalefet ile bazı hakikatleri açık yüreklilikle ortaya koymak zorundayız. Bu salgının Türkiye’de çıkmadığı, ülkemizin dünyanın maruz kaldığı krizin etkilerine maruz kaldığını kabul etmemiz gerekiyor. Ülkemizin sağlık altyapısına ve insan kaynağına yaptığımız yatırımların meyvesini, böyle kriz döneminde tüm unsurlarıyla almış olmaktan memnuniyet duyduk.” Dedi.

KIBRIS SORUNU TEK CÜMLE…

Uzun açılış konuşmasında uluslararası meselelere de değinen Erdoğan’ın Kıbrıs sorunundan da tek cümleyle söz etti. Erdoğan “Akdeniz’de hak ve menfaatlerimizi korurken, Kıbrıslı kardeşlerimizin iki devletli çözümüne destek olduk.” Dedi.

BÖLGEMİZE VE DÜNYAYA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelere de değindi. “Ülke ve millet olarak geçmişimizde ne sömürgecilik ne soykırım vardır. Bunun için her yere alnımız ak şekilde gidiyoruz.” Diyen Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi’nin çarpık yapısını eleştirmek için ortaya koyduğumuz dünya 5’ten büyüktür tespitimizin benimsenmesinin sebebi budur. Bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler bunun doğruluğunu işaret etmektedir. Türkiye’nin bölgesiyle gönül bağını koparmak kimsenin hakkı da haddi de değildir. Artık 10’uncu yılını geride bıraktığımız Suriye krizinde, uluslararası toplumun ne kadar aciz olduğunu gördük. Türkiye tek başına 4 milyon mazluma kollarını açarken, birkaç bin mülteci karşısında paniğe kapılan, insanlıkta uzak davranışlar sergileyenler oldu. Botları delinerek ölüme terk edilen insanlarla karşılaşıyoruz. Bu insanlık dışı tutumun sahipleri BM sözleşmelerini de çiğnemektedirler. Akdeniz’in karanlık sularında her yıl kaç bin kişinin hayatını kaybettiğinin istatistikleri tutulamıyor.” İfadelerini kullandı.

Konuşmasını AKP ve MHP’li milletvekillerinin alkışları arasında tamamlayan Erdoğan TBMM den ayrıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu