EkonomiManşet

Türk Lirası bugün küresel dalgalanmayla değer kaybediyor

Dolar, Euro ve sterlinde yukarı yönlü hareketler belirgin hale geldi. Sabah saatlerinde dolar 7.33, Euro 10.13, sterlin 11.78’in üzerine çıktı

Türk Lirası bugün küresel dalgalanmayla değer kaybediyor

Dolar, Euro ve sterlinde yukarı yönlü hareketler belirgin hale geldi. Sabah saatlerinde dolar 7.33, Euro 10.13, sterlin 11.78’in üzerine çıktı

Türk Lirası bugün sabah saatlerinde küresel dalgalanmalara bağlı hareket ederken, Dolar/TL küresel piyasalarda yaşanan teknoloji hisseleri ağırlıklı sert satışlar sonrası yeniden 8.3’ün üzerine yükselerek güne başladı. Euro ve sterlinde de dün başlayan yukarı yönlü hareketlenme bugün de sürüyor.

Türkiye piyasalarında saat 10.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.50 artışla 8.3070 seviyesinde, Euro/TL %0.53 artışla 10.0808 seviyesinde, sterlin/TL de %0.045 artışla 11.7241 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da sabah saatlerinde dövizler hareketli. Bugün dolar 8.33 TL’den, Euro 10.13 TL’den, sterlin 11.78 TL’den satılıyor. Döviz alış kurları ise dolarda 8.28 TL, Euro’da 10.05 TL, sterlinde ise 11.70 TL düzeyinde şekillendi.

Dolar/TL Nisan ayı sonu Mayıs ayı başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle 8,5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yaşanmış ancak bu yükseliş geçen hafta itibarıyla yerini 8,3 etrafında sakin bir seyre bırakmıştı. Piyasalar tarafından yakından izlenen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası ise kur geçen haftayı 8,25’in altına kadar gerileyerek tamamlamıştı.

Bankacılar resmi tatiller ile bu hafta Çarşamba günü öğlene kadar açık olacak piyasalarda hacimlerin nispeten düşük kalabileceğini belirtiyor.

Türkiye piyasalarında bugün Mart ayına ilişkin cari açık ve sanayi üretimi verilerinin takip edilecek. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 6 Mayıs’ta politika faizini %19’da sabit bıraktığı Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararına ilişkin özetler de takip edilecek.

KÜRESEL PİYASALAR HAREKETLİ

ABD’de 7 Mayıs’ta açıklanan tarım dışı istihdam artışı Nisan’da 266 bin  ile 978 bin olan beklentilerin oldukça altında kaldı ve ABD Hazine tahvil getirileri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmayı sürdürdü.

ABD borsalarında dün sert satışlar görüldü. Nasdaq endeksi %2.55 gerilerken Japonya’nın Nikkei endeksi %2.8 düşüş gösterdi. Asya borsaları Wall Street’deki satışların ardından yaklaşık iki ayın en sert düşüşünü kaydederken, bölge ülkelerinin teknoloji hisselerinde keskin değer kayıpları görüldü.

İşlemciler enflasyon baskısının artıp artmadığını görmek için yarın açıklanacak ABD enflasyon verisini bekliyorlar. Bazı işlemcilere göre veri, ABD Hazine tahvil getirilerini yukarı çekerek doların düşüşünü sınırlayabilir.

RİSKTEN KAÇIŞ TL’Yİ DE VURUYOR

Türkiye’de bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Yarınki ABD enflasyon verisi öncesi endişeler yeniden artmış durumda. Piyasalarda birkaç aydır ABD’nin pandemiden hızlı çıkacağı ve buna paralel destekleri kısa vadede geri çekeceği endişesi hakim. Bu sefer etki dün itibarıyla teknoloji hisseleri ağırlıklı görüldü” dedi. Aynı işlemsi şöyle devam etti:

“TL’ye yansımasına bakarsak riskten kaçış bize değer kayı olarak yansıyor. Hacimler kuvvetli değil. %19 seviyesinde duran politika faizi de TL’ye yönelik risklerin fiyatlamasını öteleyen en önemli etkenlerden. Ancak küresel enflasyon endişesi ve Türkiye’nin enflasyondaki mevcut seyri bir çok riski barındırmaya devam ediyor.”

Bankacılar Türkiye’de dün açıklanan istihdam verilerinin sanayi kısmının kuvvetine de dikkat çekiyorlar. TÜİK verilerine göre sanayide çalışan sayısı 6,18 milyon ile koronavirüs öncesinden daha yüksek seviyelere hem de tarihi rekora yükselmiş durumda. Ancak hizmet tarafında ise çok daha zayıf veriler görülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu