EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası haftayı yüzde 2.5 düşüşle kapattı

Türk Lirası, kritik TC Merkez Bankası PPK toplantısı öncesinde haftayı yaklaşık yüzde 2.5 düşüşle kapattı. Borsa da haftanın kaybedenleri arasında.

Geride bıraktığımız işlem haftasında kazandıranların başında dolar gelirken, Euro, sterlin ve altın da yatırımcısını sevindirenlerden oldu.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularında sınırlı artış olmasına karşın pandemi dönemindeki en düşük seviyelerin korunması ve daralma beklentisine karşın perakende satışlarda da artış olmasıyla ABD Dolar Endeksi dün 93.0 seviyesine çıkarak bu ayın en yükseğini gördü. Endeks, haftanın son işlem gününde de 92.80 üzerinde işlem gördü.

Doların küresel piyasalarda güçlenmesiyle bu hafta para birimlerinde düşüş var. Gelişen ülke paralarının daha fazla değer kaybettiği bu hafta dolar/TL kuru 12 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Bu hafta ABD doları yüzde 2.47 değer kazanarak 8.6441 liraya, Euro yüzde 1.68 artarak 10.1301 liraya, İngiliz Sterlini de yüzde 1.75 artarak 11.8658 liraya yükseldi.

BORSADA DA DÜŞÜŞ VAR

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, en düşük 1,412.23, en yüksek 1,447.96 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 1.34 azalarak 1,419.43 puandan tamamladı.

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0.16 kazançla 486.00 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 0.19 artışla 3,223.00 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 786.00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı yatay seyretti.

Yatırım fonları bu hafta yüzde 0,10, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,26 değer kaybetti. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 0,34 ile “Para Piyasası Fonları” oldu.

PİYASALAR PPK TOPLANTISINI BEKLİYOR

Piyasalar gelecek hafta yapılacak Fed’in FOMC ve TCMB’nin PPK toplantılarını bekliyor. Fed cephesinde varlık alımlarının azaltımına dair daha net ifadelere yer verilmesi beklenirken TCMB’ye dair beklentiler ise değişiyor.
Ağırlıklı görüş bu ay da faizin yüzde 19’da tutulması yönünde olurken düşük bir beklenti ise merkezin çekirdek enflasyonu baz almasıyla beraber sınırlı bir faiz indirimine gitmesi yönünde.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarına negatif tepki veren piyasalarda olası faiz indirimi durumunda TL’nin daha fazla değer kaybetmesi bekleniyor.

Faizin sabit tutulmasına karşın karar metninde şahin ifadelerin çıkarılması ise indirim öncesi hazırlık olarak yorumlanabilir ve bu durum da TL’yi baskılayabilir.

TCMB’nin sıkı duruşun devam edeceğini vurgulaması durumunda ise oynaklık düşük kalabilir.

Bu üç senaryo öncesinde kurda bu hafta sert yükseliş oldu ve haftalık kapanış 8.64’ün üzerinde oluştu. Analistler kritik eşik olarak 8.58’i gösterirken, bu rakamın üzerine çıkılması toplantı öncesi oynaklığın daha da yükselebileceğine işaret ediyor.

BEKLENTİ ANKETİ NE YÖNDE?

AA Finans’ın 23 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Ankete katılan 20 ekonomistten 18’i politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 50 baz puan artarak yüzde 18 oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu