EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası şokta! Tarihinin en düşük değerini gördü

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini %18'e indiren kararı sonrasında şokta. TL dolar karşısında tarihinin en düşük değerini gördü.

 

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini %18’e indiren kararı sonrasında şokta. TL dolar karşısında tarihinin en düşük değerini gördü.

Türkiye’de finans ve ekonomi çevrelerinin beklentileri, TCMB Para Politikası Kurulu’nun Eylül toplantısında politika faizini %19’da sabit bırakacağı yönündeydi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 14 baz puan yükselişe 409 baz puana çıkarken 5 yıllık tahvil faizi %18.36 civarında seyrediyor.

STERLİN 12 TL’NİN ÜZERİNE UÇTU

Dolar/TL , TCMB’nin politika faizini 100 baz puan indirme kararı sonrasındaki ilk işlemlerde 8.8017 seviyesini görerek tüm zamanların zirvesine ulaştı. Daha önce görülen en yüksek seviye ise 8.8008’di.

Türkiye piyasasında saat 15.00 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.25 artışla 8.7585 seviyesinde, Euro/TL %1.40 artışla 10.2475 seviyesinde, sterlin/TL de %1.89 artışla 12.0047 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.80 TL’den, Euro 10.31 TL’den, sterlin de 12.03 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.65 TL, Euro’da 10.17 TL, sterlin de 11.90 TL düzeyinde.

Güne artıda başlayan ve karar öncesinde %0,5 civarı yükselişle 1.414 puan seviyesindeki Borsa İstanbul ise kazançlarını sildi. Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi’nde %0,5 civarı eksiye döndü ve 1.400 puanın altı görüldü.

ÇEKİRDEK ENFLASYON ALDATMACASI

TCMB’nin “faiz karşıtı” Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “faizi indirmek” için göreve getirilmiş ancak, Türkiye’nin ekonomik durumu indirime müsait olmadığı için bu yönde karar alınamamıştı.

Bu gelişmeler üzerine TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını reel gelişmeleri yansıtan “manşet enflasyondan”, enflasyon hesaplamasının sadece %56’sını oluşturan “çekirdek enflasyona” çevirdiğini açıklamıştı. Türkiye’de çekirdek enflasyon gerçek enflasyondan %44 oranında daha düşük hesaplanıyor.

Dolar/TL, Eylül ayında enflasyondaki yükselişin politika faizini aşması ve TCMB’nin odağını çekirdek enflasyona çevirmesiyle %4’ten fazla yükseliş kaydetmişti.
Türk lirası söylem değişikliğinden bu yana en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken ikinci sırada %3.40 düşüşle Macar forinti yer aldı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır.” iddiasını ortaya atarken, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını ileri sürmüştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu