DünyaEkonomiGenelManşet

Türk Lirası yönünü yine aşağıya çevirdi

Türk Lirası, güne yatay seyirle başlarken, saat 10.30’dan sonra yönünü yine aşağıya doğru çevirdi. Piyasaların sakin olduğu günde TL’nin değer kayıpları dikkati çekti.

Dün, düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü bir önceki kapanışa göre %0.52 azalışla 8.6276 seviyesinden tamamlamıştı.

Türkiye piyasasında bugün saat 11.35 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.23 artışla 8.6402 seviyesinde, Euro/TL %0.26 artışla 10.1306 seviyesinde, sterlin/TL de %0.11 artışla 11.7847 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.66 TL’den, Euro 10.16 TL’den, sterlin de 11.82 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.62 TL, Euro’da 10.10 TL, sterlin de 11.76 TL düzeyinde.

Dolar endeksi saat 10.00 sıralarında yatay seyirle 93.2 seviyesinde bulunurken, Euro/dolar paritesi de önceki kapanışın hemen üzerinde 1.1730’dan işlem görüyordu.

Analistler, bugün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararları öncesinde döviz piyasalarında sakin bir seyrin olduğunu söyledi.

Türkiye içi piyasanın odağında ise 23 Eylül Perşembe günkü Para Politikası Toplantısı var. Piyasa anketlerine göre, politika faizinin %19’da sabit tutulması bekleniyor. Ancak beklenti bu yönde olsa da bir faiz indirim olasılığının da fiyatlandığı dikkati çekiyor.

KÜRESEL PİYASALARDA DİKKATLER FED TOPLANTISINDA

Küresel piyasalarda gündemin ilk sırasında Fed’in faiz kararı yer alıyor. Faizi sıfıra yakın seviyede tutmasına kesin gözle bakılan Fed’in varlık alım programında azaltıma bu yılın sonlarında başlaması sinyalini vermesi bekleniyor. Bu toplantıda ayrıca Fed üyelerinin ekonomik tahminleri de yer alacak.

Bugünkü Fed toplantısından çıkacak kararlarda faiz beklentisi grafiğindeki olası değişikliklerin önem arz ettiğini vurgulayan analistler, toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı sözle yönlendirmelerin de yatırımcıların odağında olduğunu bildirdi.

Analistler, bugün ayrıca Euro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi ve ABD’de 2. el konut satışlarının takip edileceğini belirterek, Çinli Evergrande şirketine ilişkin haber akışının da varlık fiyatlarını etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

Salı günü toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi bu akşam 21.00’de faiz kararını duyuracak. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyecek.

Bu toplantıda ayrıca Fed üyelerinin ekonomik tahminleri de yer alacak. Haziran ayında yayımlanan tahminlerde 18 üyeden yedisinin 2022’de faiz artışı öngördüğü görülmüştü.

Özellikle enflasyon tahminlerinde olası bir artışla birlikte 2022’de faiz artışı öngören üye sayısının artması olasılıklar dahilinde görülüyor.

Eski bir Fed ekonomisti olan Cornerstone Macro LLC Kurucu Ortağı Roberto Perli, tapering tarafında sözlü yönlendirmenin iyi yapılması sebebiyle sürpriz beklenmediğini, buna karşın ‘dot plot’ tahminlerinde belirsizliğin daha yüksek olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu