ManşetTürkiye

Tüketici Birliği Federasyonu’nun araştırması getirilen sınırı ev sahiplerinin takmadığını gösterdi

Türkiye’de kiracıların %73’ü ev sahibinin ‘baskı ve tacizi’ nedeniyle yasal hakkını kullanamadı

EV SAHİPLERİNİN BASKI VE TACİZİ… Tüketici Birliği Federasyonu, konut kiralarında yaşanan sorunlara ilişkin kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, kirada oturduğunu söyleyenlerin yüzde 73.6’sı, kiraya verenin baskı ve tacizi nedeniyle “kira artış oranında yüzde 25 sınırlaması” hakkından faydalanamadı. 2022 Ekim ayında, Tüketici Birliği Federasyonu Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu tarafından gerçekleştirilen “BA-RI-NA-MI-YO-RUZ!” başlıklı araştırma ile yaşanan ekonomik kriz sürecinde tüketicilerin barınma sorunu ilişkin veriler yer aldı.

 

YÜZDE 25’İN SADECE ADI VAR… Tüketicinin Nabzı Çalışma Grubu Başkanı Merve Kazancı araştırma ile ilgili internet sitesinde “Yüzde 25’in adı var” başlığı ile yaptığı açıklamada, “2022 Eylül ayından bu yana ülke ekonomisinde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle konut kiraları ve satım bedellerinde olağandışı yükselişler yaşanmış; kira bedellerindeki bu hareketlilik bir yandan ödenebilir kira bedeli ile kiralık konut bulma sorununa yol açmış, diğer yandan kiralayan-kiracı ilişkilerinde gerilim hattı oluşturarak, toplumsal barışı zedeleyecek seviyeye ulaşmıştır” dedi.

 

ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR… Araştırma; kiracıların yüzde 65’inin, son bir yıl içinde kiralayan (ev sahibi) ile sorun yaşadıklarını, sorun yaşayan kiracıların yüzde 40’ının da, yasal sınırların çok üzerinde, yüzde 75-100 oranında kira artışı talebiyle karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor. Ortaya çıkan önemli sonuçlardan biri, kiralayan ile kira artışı nedeniyle sorun yaşayan kiracıların yüzde 58’inin, istenilen kira artışını yapmak zorunda kalması oldu. Getirilen yüzde 25 oranındaki artış sınırlaması, kiracıların neredeyse tamamı tarafından bilindiği halde yüzde 73.6’sı kiraya verenin baskı ve tacizi nedeniyle bu haklarını kullanamadı. Hane halkının toplam gelirinin yarısına yakınının kira için ayırmak zorunda kalması, araştırmada elde edilen çarpıcı sonuçlardan bir diğeri oldu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu