
ÖZEL HABER
Bozulan ekonomi borçlanmayı çok sert artırdı
Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları 30 milyar liraya dayandı
Mart 2025’te bireysel kredi kartı borçları 3,6 milyar düzeyinde hesaplandı
TOPLAMI 30 MİLYARA DAYANDI
Ekonomideki kötü gidiş vatandaşın borcunun giderek daha da artmasını beraberinde getiriyor. KKTC Merkez Bankası verilerine göre geçtiğimiz Mart ayı sonu itibarıyla tüketici kredileri 25 milyar 452 milyon Türk Lirası ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu borca 3 milyar 998 milyon liralık “bireysel” kredi kartı borçları da eklenince toplam borç tutarı 29 milyar 117 milyon TL seviyesine çıkıyor. Merkez Bankası’nın verileri bireysel tüketici borçlanmasının %87’sinin tüketici kredisi, %13’ünün ise bireysel kredi kartı borçları olduğunu gösteriyor.
2 YILDA 15 MİLYARLIK ARTIŞ
Tüketici kredileri Ekim 2021’de 7 milyar lirayı geçerek hızlı bir artış serisi yakaladı. Mayıs 2022’de 8 milyar, Aralık’ta ise 9 milyar sınırı aşılırken, daha sonraki yükselişler TL’nin ağır değer kayıpları ve ekonominin daha da kötüleşmesi nedeniyle çok daha hızlı oldu. Mart 2023’te 10 milyarın üzerinde olan tüketici kredileri iki yıllık sürede %260’lık bir uçuşla 25 milyarı geçti. Mart 2024’te 17 milyar lira civarında olan kredilerin, bir yılda 8 milyarlık (%47) yükseliş göstermesi de dikkati çekti.
3,6 MİLYARI VATANDAŞIN
Merkez Bankası verilerine göre vatandaşların kredi kartlarına artık daha sık başvuruyor. Ancak, bu durum vatandaşların sadece ödeme sıkıntılarını aşmak amacıyla değil, giderek yaygınlaşan nakitten uzaklaşma eğilimi nedeniyle de artıyor. Kullanımın artması kredi kartı borçlarının hızla büyümesini beraberinde getiriyor. Mart 2025 verileri kredi kartı borçlarını 6 milyar 998 milyon lira düzeyinde gösteriyor. Ancak, bu miktar; bireysel kredi kartları ile kurumsal kredi kartlarının toplamından oluşuyor. Veriler vatandaşların (bireysel) kredi kartı borçlarının 3,6 milyar TL civarında olduğunu gösteriyor.







































