EkonomiGenelKıbrısManşet

“Tüm adayı dünyaya bağlayacağız”

“Elektrikte çift hatlı bir sistem düşünüyoruz” diyen Cevdet Yılmaz, “Sadece Türkiye’den KKTC’ye elektrik gelmiş olmayacak, KKTC’den Türkiye’ye ve tüm dünyaya, Avrupa’ya elektrik akımı sağlanmış olacak” açıklamasında bulundu

“KKTC ETKİLİ BİR HALE GELECEK”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TC ile KKTC’nin el birliği ile büyük ölçekli yatırımları tek tek hayata geçirerek başarı hikâyelerini çoğaltacağını vurguladı. Girişimciliğin desteklenmesinin önemine vurgu yapan Yılmaz, hiçbir ülkenin sadece kamu yatırımları ile gelişemeyeceğini söyledi. Yılmaz, KKTC’nin önümüzdeki dönemde dünyada giderek daha etkili bir hale geleceğine ve dünya ile daha fazla kanallar açacağına inanç da belirtti.

“KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN ÖNCELİĞİ NE İSE”

İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemen devlet olarak varlığını güçlendirmeyi, alt yapısını güçlendirmeyi öngördüğünü anlatan Yılmaz, “Biz bunu hep ortak akılla hazırlama hedefiyle hareket ediyoruz. Bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yetkililer, kurumlar, teknik kapasite. Diğer taraftan KKTC’deki kurumlar, teknik kapasite, siyasi otorite. Bütün bunlar birlikte öncelikleri şekillendiriyoruz. Esası şu; Kıbrıs’ın önceliği ne ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet olarak ve millet olarak önceliği ne ise bizim bu belgemizin esas önceliği de odur diyebilirim” dedi. Programlarında büyük altyapı projeleri olduğunu aktaran Cevdet Yılmaz, “Bunlar olmadan bir ülkenin gelişmesi de mümkün değil, yatırım ortamı oluşturması da mümkün değil” dedi.

“HİÇBİR ÜLKE SADECE KAMU YATIRIMLARI İLE GELİŞEMEZ”

“Hiçbir ülke sadece kamu yatırımları ile gelişemez. Kamu yatırımları çok önemli, altyapı çok önemli, sosyal altyapıya fiziki altyapıya yatırım yapmak çok önemli ama bir taraftan da girişimciliği desteklememiz gerekiyor. Yine bizim bu protokolümüz çerçevesinde reel sektöre, girişimciliğe yapacağımız bir takım destekler var” diyen Yılmaz, “Ben bu boyutun giderek daha fazla güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle genç girişimcileri desteklemek, kadın girişimcileri desteklemek… Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden iş dünyası ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki girişimcileri daha yakın çalışır hale getirmek… Bütün bunlar Mali İş Birliği Protokolümüzün unsurları diye ifade edebilirim” şeklinde konuştu.

“ÇİFT HATLI BİR SİSTEM DÜŞÜNÜYORUZ”

Kabloyla elektrik getirilmesi konusunda ise Yılmaz, “Türkiye ile enterkonnekte bir sistem kurmayı öngören, bu yolla sadece KKTC’yi değil tüm adayı aslında dünyaya, Avrupa’ya bağlayan bir sistem… Ada ekonomilerinde şöyle bir sıkıntı vardır. Bir ölçek meselesi vardır, dolayısıyla belli konularda maliyetler yükselir. Ama genel bir sisteme entegre olduğunuz zaman, daha geniş bir sistemin bir parçasına dönüştüğünüz zaman o maliyetler aşağı düşer. Enerji de burada en kritik unsurlardan, modern hayatın olmazda olmazı… Evimizden, sanayiye, hizmet sektörlerine her şey enerji… Dolayısıyla çok önemli bir yatırım daha gündemimizde” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu