DünyaEkonomiGenelManşetTürkiye

Turizm AB’de yüzde 61 geriledi Türkiye’de yüzde arttı

Türkiye’de turizm son bir yılda yüzde 35,4 oranında artış yaşadı. Pandemi sırasında 1.1 milyar turist kaybı yaşayan AB, geçtiğimiz günlerde dijital aşı sertifikasına onay vererek turizmin canlanması yolunda ilk adımlarını attı

AB’DE GERİLEME TÜRKİYE’DE YÜKSELME… Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizm, aşılanma oranlarının artmasıyla birlikte canlanmaya başlasa da Eurostat’ın verilerine göre AB turizmi pandemi sırasında yüzde 61 geriledi. Ancak, turizmin artış gösterdiği ülkelerden bir diğeri ise Türkiye oldu. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de turizm son bir yılda yüzde 35,4 oranında artış yaşadı.

İLK 7 AYDA % 24 DÜŞÜŞ… Eurostat verilerine göre AB’de pandemi sırasında yüzde 61 oranında azalırken son açıklanan verilere göre, AB turizmi 2021 yılının ilk yedi ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 23,9 oranında azaldı.

EN FAZLA ÇEKYA ETKİLENDİ… Pandeminin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Avrupa’da, turizm sektörünün son bir yıl içerisinde en fazla etkilendiği ülke Çekya oldu.

Turizm 2021 yılının Ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla Çekya’da yüzde 70,3’lük bir düşüş yaşandı. AB ülkeleri arasında zirvede yer alan Çekya’yı yüzde 66,41 ile Macaristan ve yüzde 64,1 ile Slovakya takip ederken AB ülkelerinden Almanya’da da turizm sektörü yüzde 52,1’lik bir düşüş yaşadı.

ARNAVUTLUKTA %162 ARTIŞ… AB ülkeleri arasında zirvede yer alan Çekya’yı yüzde 66,41 ile Macaristan ve yüzde 64,1 ile Slovakya takip ederken AB ülkelerinden Almanya’da da turizm sektörü yüzde 52,1’lik bir düşüş yaşadı. Koronavirüsün kontrol altında tutulduğu ve yayılmasının önlendiği ülkelerden biri olan ve turizm sektörü son bir yılda yüzde 196,2 oranında artış göstererek bu alanda zirvede yer alan Arnavutluk’u yüzde 162,8 ile Lihtenştayn, yüzde 115,5 ile İzlanda ve yüzde 75,3 ile Romanya takip ediyor.

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizm, aşılanma oranlarının artmasıyla birlikte canlanmaya başlasa da Eurostat’ın verilerine göre AB turizmi pandemi sırasında yüzde 61 geriledi.
Ancak, turizmin artış gösterdiği ülkelerden bir diğeri ise Türkiye oldu. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de turizm son bir yılda yüzde 35,4 oranında artış yaşadı.

Ülke ekonomilerinin önemli oranda hasar gördüğü salgın sürecinden en fazla turizm sektörü de etkilenirken bir çok ülke koronavirüs salgını süresince seyahat kısıtlamalarının yanı sıra sokağa çıkma yasakları ile birlikte turizm sektörünü etkileyecek kararlar almıştı.

Koronavirüs salgını başladığnından bu tarafa, seyahat kısıtlamalarının yanı sıra alınan diğer önlemler nedeniyle pandemiden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan turizm AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre AB’de pandemi sırasında yüzde 61 oranında azalırken son açıklanan verilere göre, AB turizmi 2021 yılının ilk yedi ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 23,9 oranında azaldı.

EN FAZLA ÇEKYA ETKİLENDİ

Virüsün yayılmasını önlemek adına seyahat kısıtlamaları getiren ülkeler, aşının bulunması ve uygulanmanın artmasının kısıtlamaları kaldırmaya başlarken sınırlarını aşı olan turistlere açmaya başlayan ülkeler, turizm sektörünü canlandırmaya çalışıyor.

Pandeminin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Avrupa’da, turizm sektörünün son bir yıl içerisinde en fazla etkilendiği ülke Çekya oldu.

Turizm 2021 yılının Ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla Çekya’da yüzde 70,3’lük bir düşüş yaşandı. AB ülkeleri arasında zirvede yer alan Çekya’yı yüzde 66,41 ile Macaristan ve yüzde 64,1 ile Slovakya takip ederken AB ülkelerinden Almanya’da da turizm sektörü yüzde 52,1’lik bir düşüş yaşadı.

SON 1 YILDA % 196 ARTIŞ

Koronavirüsün kontrol altında tutulduğu ve yayılmasının önlendiği ülkelerden biri olan ve turizm sektörü son bir yılda yüzde 196,2 oranında artış göstererek bu alanda zirvede yer alan Arnavutluk’u yüzde 162,8 ile Lihtenştayn, yüzde 115,5 ile İzlanda ve yüzde 75,3 ile Romanya takip ediyor.

TÜRKİYE’DE %35 ARTIŞ

Turizmin artış gösterdiği ülkelerden bir diğeri ise Türkiye. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de turizm son bir yılda yüzde 35,4 oranında artış yaşadı. Pandemi sırasında 1.1 milyar turist kaybı yaşayan AB, geçtiğimiz günlerde dijital aşı sertifikasına onay vererek turizmin canlanması yolunda ilk adımlarını attı.

Turizmin canlanması yolunda atılan bu adım, hem virüsün yayılmasını önleyecek hem de aşılanan insanların AB ülkelerinde rahatça dolaşmasını sağlayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu