DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Turizm dünya sahnesine çıkıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün simülasyonunda 2021 yılı için en kötü şartlarda 2019 yılının yarısı kadar bir hareketlilik öngörülüyor.

Yaklaşık 700 milyon insan şartlar oluşursa seyahat edebilir. Geçtiğimiz yıl ise yaklaşık 500 milyon insanın seyahat ettiği açıklandı.

TURİZM KIPIRDANMAYA BAŞLADI… Avrupa’da kısıtlamaların yavaş yavaş kalkması ile birlikte turizm yeniden kıpırdanmaya başladı. Neredeyse bütün Avrupa ülkeleri kısmı veya tam açılma sürecine girdi. Birçok ülke haftalardır bu geçişi yaşıyor. Bütün turizm destinasyonları kapılarını iç ve dış turizme açmış olması bekleniyor. Avrupa Birliği ve özellikle Almanya’dan “Artık seyahat edebilirsiniz” sesleri yükselmeye başladı.

ÜLKELER TURİST YARIŞINA GİRDİ… Dubai Almanların iptal ettikleri “Oktoberfest” çölde yapmaya karar verdi. En az 5 milyon Avrupalıyı hedefliyorlar. Malta, ülkesine gelen turistlere 200 € verecek. İtalya, bazı tatil destinasyonlarını “koronasız bölge” olarak öne çıkarıyor. Yunanistan, bütün turizm personelini aşılıyor. İspanya, dünyaya “biz açıldık” mesajını verdi. Mısır mumyaları naklen yayınla bir oraya, bir buraya taşıyor.

TÜRKİYE TURİST BEKLİYOR… Bütün bu gelişmeler ışığında eğer, önümüzdeki günler içinde olağanüstü bir olayla karşılaşılmazsa ve Türkiye’de salgında kontrol sağlanmasının ardından Rusya ve AB ülkelerinin Türkiye’ye yönelmesi bekleniyor.

KKTC 4 HAZİRAN’DA AÇILIYOR… KKTC’de ise turizmin açılma hedefi 4 Haziran Cuma olarak açıklandı. Çift aşı ve çift PCR ile karantinasız girişlerin açılması ile turizm hareketlenecek. Ülkemizde bir yılı aşkın bir süredir kapalı olan turizm sektörünün açılması için büyük çaba sarf eden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Haziran ayında turizm açılımının gerçekleşmesi ile ülkedeki ekonominin hareketleneceğini ifade etmişti

Avrupa’da kısıtlamaların yavaş yavaş kalkması ile birlikte turizm yeniden kıpırdanmaya başladı. Neredeyse bütün Avrupa ülkeleri kısmı veya tam açılma sürecine girerken, İspanya’da 6,5 aylık olağanüstü dönemin sona ermesi ile insanlar sabaha kadar sokaklarda kutlamalar yaptı.

Bir çok ülke haftalardır bu geçişi yaşıyor. En geç Mayıs sonunda önemli bütün turizm destinasyonları kapılarını iç ve dış turizme açmış olması bekleniyor.

Türkiye’de ise tam kapanmanın ardından hedef 1 Haziran’da açılım gerçekleşti.

KKTC’de ise turizmin açılma hedefi 4 Haziran Cuma olarak açıklandı. Çift aşı ve çift PCR ile karantinasız girişlerin açılması ile turizm hareketlenecek. Ülkemizde bir yılı aşkın bir süredir kapalı olan turizm sektörünün açılması için büyük çaba sarf eden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Haziran ayında turizm açılımının gerçekleşmesi ile ülkedeki ekonominin hareketleneceğini ifade etmişti

BİR ÇOK ÜLKE FARKLI TANITIM VE REKLAM HAMLELERİ İLE TURİST ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR

Dubai Almanların iptal ettikleri “Oktoberfest” çölde yapmaya karar verdi. En az 5 milyon Avrupalıyı hedefliyorlar.

Malta, ülkesine gelen turistlere 200 Euro verecek. Bu paranın yarısını otel yarısının da tatil esnasında harcama koşulu var.

İtalya, bazı tatil destinasyonlarını ‘koronasız bölge’ olarak öne çıkarıyor.

Yunanistan, bütün turizm personelini aşılama sözü verdi. -ama henüz gerçekleşmekten uzak, zira bir çok adaya dağılmış olması lojistik zorluklar getiriyor.

İspanya, dünyaya ‘biz açıldık’ mesajını verdi.

Mısır mumyaları naklen yayınla bir oraya, bir buraya taşıyor.

Avrupa Birliği ve özellikle Almanya’dan ‘artık seyahat edebilirsiniz‘ sesleri yükselmeye başladı. Hatta aşı pasaportu olmasa da bunun mümkün olacağı dillendiriliyor.

3 AŞAMALI BİR SÜREÇ

Türkiye’nin durumu yurt dışındaki ve yurt içindeki gelişmelere paralel ilerleyecek. Turizmciler Türkiye’nin sezonun 3 aşamalı bir süreçten geçeceğini öngörüyor.

1. Önce herkes kendi ülkesine yoğunlaşacak (Mayıs-Haziran)
2. Ardından AB ülkelerine gidilmesinin ve oraların dolmasının önü açılacak (Mayıs-Haziran- Temmuz)
3. Türkiye’nin kapısı çalınacak (Temmuz)

Turizmciler, Türkiye’nin yurt dışındaki gelişmeleri ile bir kaç haftadır sürdürülen ikili görüşmelerden bunlar çıktığını ifade etti. Almanya, Rusya, Macaristan ve Sırbistan ile yapılan birebir görüşmelere başta İngiltere ve Polonya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile de devam edileceğini tahmin ediliyor.
Bütün bu gelişmeler ışığında eğer, önümüzdeki günler içinde olağanüstü bir olayla karşılaşılmazsa ve salgında kontrolü sağlarsak Rusya temmuzda, AB ülkeleri Temmuz sonunda Türkiye’ye yönelir diye düşünülüyor.

700 MİLYON İNSAN SEYAHAT EDECEK Mİ?

Dünya sağlık örgütünün simulasyonunda 2021 yılı için en kötü şartlarda 2019 yılının yarısı kadar bir hareketlilik öngörülüyordu.

Yaklaşık 700 milyon insan şartlar oluşursa seyahat edebilir. Geçtiğimiz yıl da yaklaşık 500 milyon insan seyahat etti. Bu yıl korona sürecini biraz daha halletmiş, aşılanma yolunda önemli adımlar atmış olmak iyimserliğimizi artırıyor.

Bununla birlikte Uzakdoğu ülkeleri kapılarını kapadı ve yakın dönemde pek açmayacak gibiler. Amerika’dan kısa dönemde yurt dışı uzak seyahat yoğunluğu pek beklenmiyor. Bu bağlamda konsantre olunması gereken yer Avrupa olacak.

Doğudan başlanırsa, Rusya ve Ukrayna büyük bir olasılıkla yine sadece Türkiye, Mısır, Tanzanya ve belki biraz Yunanistan birazda Kıbrıs’a yoğunlaşacak. Temmuzda sıcaklıklardan dolayı sadece Yunanistan ve Türkiye seçeneği kalır.

Normal şartlarda en az 500 milyon seyahatin gerçekleştiği Avrupa’dan bu yıl günümüz koşullarında yıl kötü olasılıkla yüz, iyi olasılıkla iki yüz milyon seyahat gerçekleşebilir.

Akdeniz ülkeleri, bu yıl diğer bölgelerin kapalı veya uzak olması dolayısı ile önemli ölçüde öne çıkacaklar.
Yunanistan ve Adalar, İtalya, Portekiz, İspanya, Hırvatistan, Türkiye, Mısır ve Bulgaristan en güçlü adaylar. Bu ülkeler 4 ay içinde 100-200 milyon turisti ağırlayabilir mi?

Türkiye’siz çok zor. O yüzden bu ülkeler içinde yatak kapasitesi ve uçak bağlantıları en güçlü ülke olan Türkiye’ye ihtiyaç var.

Türkiye’ye “5-6 milyon Rus gelir” dendiği zamanlarda Rusya uçuşları durdurdu. “İngiliz patlaması olacak” diye sevinirken İngilizler Türkiye’yi kırmızı listeye aldı. Her şey her an değişirken tahmin çok zor, 6 milyon da olur, 30 milyon da. Bu

PCR TEST VE AŞI HALKA VE TURİSTE GÜVEN VERİYOR

16 ülkeden gelişlerde PCR test zorunluluğunu Türkiye 15 Mayıs’ta kaldırdı.

Hong Kong’tan 2019 yılında Antalya’ya sadece 9 kişi geldi. Ayrıca Hong Kong’un Korona ve aşılanma sürecindeki verileri de pek şeffaf değil. Keza Tayvan, Tayland, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Vietnam da şu dönemde Türkiye için olmazsa olmaz ana pazarlar değiller. Hepsi bir Polonya etmiyor.

Japonya ve Çin kısa vadede zaten yurt dışını kapadı. Geriye kalan Ukrayna ve İngiltere önemli pazarlar ve mutlaka gelmeliler ama test ya da aşı yapılarak gelmeleri ülkemizdeki turizm hareketini azaltmayacağı gibi, diğer ülkelerden gelecek turistleri de rahatlatacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu