GenelKıbrısManşet

Turizm Emekçileri İnisiyatifi sonuç alınana kadar eylemlere devam edecek

Turizm Emekçileri İnisiyatifi Yönetim Kurulu Üyeleri Fuat Neşe ile Adem Şentürk, GIYNIK Web TV’de konuştu, "Alzheimer olsak yapılanları unutmayacağız" vurgusu yaptı.


Turizm Emekçileri İnisiyatifi Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Neşe, GIYNIK Web TV’de konuştu “Sonuç alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Biz eylemlerimizi hükümet düşsün diye değil turizm önü açılsın diye yapıyoruz. Alzheimer hastası olsak bize yapılanları unutmayacağız” vurgusu yaptı.
“SONUÇ ALANA KADAR EYLEMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
“Emekçi kesimin sıkıntıları katlanarak arttı. Bize 1 Nisan denilmesine rağmen Bakanlar Kurulu’nda 1 Nisan kapsamında bir açılım kararı çıkmadı. Daha sonra 12 Nisan tarihi verildi. 12 Nisan açılım sözünün Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararlarda açıklanmamasından dolayı da tarih ve protokol beklentisi içerisinde açlık çadırımızı kurduk” ifadelerini kullanan Neşe, “Açlık grevi yerine açlık çadırı kurmamızın sebebi 14 ay geçen sürede kapalı olan turizm işletmelerinin zaten geliri olmadığından açlık sınırında olduğumuzu anlatmaya çalışmaktır. Sonuç alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“BİN 300 ÇALIŞAN KAPALI DEVRE SAYESİNDE EVİNE EKMEK GÖTÜRÜYOR”
Neşe, “Kapalı devreyi en son kabul etmesi gereken bizdik, ama ilk kabul eden biz olduk. Çünkü en çok darbeyi alan turizmcilerdir. 6 otel ve casinoda yaklaşık olarak bin 300 çalışan ile 4-5 bin kişilik bir kitlenin hayatına olumlu dokunuş gerçekleşti. Bu yüzden kapalı devreyi kabul ettik” dedi.
“Turizm sektöründe 13 bin civarı personel sayısı vardır. Bunların bin 300’ü iş başı yaptı ve 8 bini de vatandaştır…” mesajı veren Neşe, “Bu inisiyatifi 4 Mart’tan beri aktif şekilde meydanlardadır. Son iki hafta hariçtir çünkü sözümüzü tutup hükümete şans tanıdık” şeklinde konuştu.
“EYLEMLERİ HÜKÜMET DÜŞSÜN DİYE DEĞİL TURİZMİN ÖNÜ AÇILSIN DİYE YAPIYORUZ”
Neşe konuşmasına şöyle devam etti;
“Çadırımıza gelen milletvekilleri, bakanlar ve sendika başkanları başta olmak üzere amacımız yaşadığımız süreçteki karşılaştığımız sorunları kendilerine anlatmaktı, bu yüzden hiçbirine tepki göstermedik. Bütün imkansızlıklara rağmen kapalı devre turizm açılımı yapıldı ama buda yeterli değildir. Şuanda bir problem yaşanmaması bizim teminatımızdır. Biz eylemlerimizi hükümet düşsün diye değil turizm önü açılsın diye yapıyoruz”

ŞENTÜRK: HÜKÜMETİN İNANDIRICILIĞI KALMADI
Turizm Emekçileri İnisiyatifi Yönetim Kurulu Üyesi Adem Şentürk ise, “Yöneticilerin ve hükümet edenlerin artık inandırıcılığı kalmadı. Bizleri göz ardı ettikleri için açlık çadırı kurduk. Kabul etme nedenimiz vakaların turizmden kaynaklanmadığını anlatabilmektir” dedi.
Turizm sektöründen geçmiş yıllarda elde edilen kazanç istatistiklerini paylaşan Şentürk, “2016’da 739 milyon dolar, 2017’de 865, 2018’de 912 bin dolar, 2019’da ise 970 milyon dolar kazançtan bahsediyoruz. Bu kazanç göz ardı ediliyor” vurgusu yaptı.
“TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN 3’TE BİRİ VATANDAŞTIR”
Bir kampanya başlattıklarını da duyuran Şentürk, “Bizim tuttuğumuz istatistiki verilere göre bu sektörde 3 kişiden biri KKTC vatandaşıdır. Bizi bırakın çocuklarımız için çabalayın şeklinde tepkiler alıyoruz. Devlet olarak taviz veriliyorsa denetim yapılamıyor demektir” dedi.
“BİZ NASIL TOPARLANACAĞIZ”
Başbakan Ersan Saner’in kendilerine bankaların yardımcı olacağı sözü verdiğini aktaran Şentürk, “ Bankalar maaş yatmadığı için kredi bile vermiyor. Alabilenlerse geri ödemesinde borcu katlanacak kaç yıl geriye gidecek diye düşünüyor. Biz nasıl toparlanacağız” sorusu yöneltti.
“BİZİ YÖNETENLERİNİN BİZDEN AKILLI OLMASI LAZIM”
“Görünmeyen dağın arkası da vardır. Bizi yönetenlerinin bizden akıllı olması lazım” ifadelerini kullanan Adem Şentürk, “Siyaseti bıraksınlar aileler bozuluyor, boşanmalar artıyor bunları incelesinler. İnandırıcılığı olmayan hükümet günü kurtarmalık kararlar alıyor ama yönetmiyorlar. Altından kalkamayacağımız bir sosyal patlama olacak… Bireysel menfaatler peşinde değiliz” şeklinde konuştu.
BİR EL DE SEN VER KAMPANYASI
3 Mayıs 2021 tarihi son başvuru günü olan “Bir El de Sen Ver” kampanyası başlattıklarını da aktaran Şentürk, turizm sektöründe çalışan ihtiyaçlı ailelere yardım etmeyi amaçladıklarını ve Çalışma Bakanlığı ile işbirliği içerinde olduklarını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu