DünyaGenelManşet

Turizmde tekrar ‘kapanma’ korkusu

Haziranda aşırı normalleşen Türkiye’de vaka sayıları artıyor. Ağustosta aşıda belli bir aşamaya gelinemezse kapanmalar gündemde. Dünya daha bulaşıcı olduğu kesinleşen Delta varyantının korkusunu yaşıyor. Birçok ülkede kısıtlamalar, kapanmalar başladı bile.

KRİTİK AY EYLÜL

Türkiye için de durum farklı değil. Aşılamada ağustos ayı yeterli adım atılamazsa eylülden itibaren başlanan noktaya dönülmesi sürpriz görünmüyor.

TURİZMDE ENDİŞELİ BEKLEYİŞ

Sezonu kasıma kadar uzatmayı düşünen turizmciler şimdiden panik içinde. Turizmden doğrudan etkilenen perakendede de aynı endişe derinleşiyor.

Pandemi süresince perakende sektörünü dünyadan ve Türkiye’den paylaştığı haberlerle yakından izlememi sağlayan bir iş insanı Sinan Öncel. 100’den fazla markayı bünyesinde toplayan Birleşmiş Markalar Derneği’nin başkanı…

Yeni bir dalganın beklentisi artarken sektördeki durumu ve beklentileri Öncel’e sordum. Normalleşmenin başladığı hazirandan itibaren hareketli günler yaşandığını söylüyor. Haziran anketine göre üyelerin yüzde 70’i 2019 cirosunu yakalamış.

Temmuz ayının da turizmdeki canlılık nedeniyle çok iyi geçtiğini belirtiyor.

BUGÜNE KADAR DEVLET DESTEĞİ AYAKTA TUTTU

Öncel, dünyadan gelen haberlere göre ise kapanma olasılığının oldukça yüksek olduğu görüşünde. “Umudumuz yeniden kapanmadan önümüzdeki kışı atlatmak” diyen Öncel, son 15 ayda sektörün derin yaralar aldığını söylüyor.

Bu dönemde dünyada çok büyük markaların iflas ettiğini, büyük iflas dalgalarının yaşandığını hatırlatıyor ve Türkiye için şunları söylüyor:

– Türkiye’de zorda olan firma sayısı daha sınırlı, bunun en önemli sebebi kısa çalışma ödeneği ile sağlanan destekler, banka kredileri ve piyasadaki firmaların birbirine açtığı krediler oldu.

– Ancak şimdi bu kredilerin yüksek faizlerle geri ödenmesi perakendeciyi zorlayacak gibi görünüyor.

– O bakımdan özellikle gençlere büyük iş imkânı sağlayan bu sektöre desteklerin devam etmesi kaçınılmaz görünüyor. Çok büyük yara aldık, bu yaraların sarılması için zamana ihtiyaç var.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu