EkonomiGenelKıbrısManşet

Türk Lirası bayram tatilinden düşüşle döndü

Türk Lirası bayram tatilinden düşüşle dönerken, KKTC piyasalarında sabah saatleri itibarıyla dolar 8.65’i, Euro 10.20’yi, sterlin ise 11.90’ı aşmış durumda

Türk Lirası bayram tatilinden düşüşle döndü… Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu geçen hafta boyunca uluslararası piyasalarda 8.55 civarında yatay bir seviyede işlem gören dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde piyasalarda işlemlerin başlamasıyla 8.60’ın üzerine çıktı. Euro/TL ve sterlin/TL’de de benzer ataklar var.

Türkiye piyasasında saat 11.00 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.53 artışla 8.5916 seviyesinde, Euro/TL %0.76 artışla 10.1372 seviyesinde, sterlin/TL de %0.70 artışla 11.8297 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.65 TL’den, Euro 10.20 TL’den, sterlin de 11.90 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.58 TL, Euro’da 10.13 TL, sterlinde 11.83 TL düzeyinde.

PİYASALARIN AJANDASI YOĞUN

Yeni haftada piyasaların ajandası oldukça yoğun. Bu hafta, piyasaların gelecek dönemde izleyeceği yön açısından kritik önem taşıyan Fed’in Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantısında alacağı kararlar ve yapılacak yönlendirmeler önemli.

ABD ve Euro Bölgesi’nde büyüme başta olmak üzere yoğun veri akışının da izleneceği yeni haftada, Türkiye içinde ise TCMB’nin açıklayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu takip edilecek.

Türkiye içinde bugünün ajandasında ise Temmuz ayına ilişkin reel kesim güven endeks, kapasite kullanım oranı ve finansal hizmetler güven endeksi verileri bulunuyor. Yurt dışında ise önemli bir veri akışı bulunmuyor.

TC Hazine, 17 Kasım 2027 vadeli değişken faizli tahvilin ve 13 Kasım 2030 vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraçlarını da gerçekleştirecek.

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

Küresel piyasalar: Asya borsaları, eğitim ve gayrimenkul sektörlerine yönelik yeni düzenlemelerin Çin hisse senetlerini düşürmesi ve ABD şirketlerinin açıkladığı bilançoların gelişmekte olan piyasalardaki fonları Wall Street’e çekmesiyle, yedi ayın dip seviyesine geriledi. Çin eğitim ve gayrimenkul sektörlerinin, hükümet kurallarının sıkılaştırılacağı endişesiyle ağır darbe almasıyla, Çin lokomotif hisseleri %2.4 düşüşle 10 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş nedeniyle Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi %1.4 düşüşle ocak başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya’nın Nikkei endeksi ise %1.4 yükseldi ancak yedi haftanın dip seviyesine yakın seyretmeye devam etti.

Petrol fiyatları, COVID-19’un varyantlarının yayılması ve Çin’deki sellerin yakıt talebini düşüreceği endişesiyle geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0.6 düşüşle 73.66 dolara geriledi.

Altın fiyatları, ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin ve Delta varyantı vakalarındaki artış endişelerinin etkisiyle hafif yükselirken, yatırımcılar Fed’in bu haftaki para politikası toplantısını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı %0.3 artışla 1,806 dolara yükseldi.

Kripto varlıklar: Başta Bitcoin olmak üzere kriptoparalarda güçlü yukarı hareket devam ediyor. Bitcoin fiyatı Haziran’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Ethereum da 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Sabah saatleri itibariyle, Bitcoin %11ç65 artışla 38,475 dolar, %7.57 yükselişle Ethereum 2,336 dolar ve Dogecoin %14.57 artışla 0.2275 dolar seviyesinden işlem görüyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu