EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

“Türk Lirası” bildiğimiz gibi

Bayram tatilinde Türkiye’de piyasaların kapalı olması nedeniyle unuttuğumuz döviz kâbusu, kaldığı yerden devam ediyor

Bayram tatilinde Türkiye’de piyasaların kapalı olması nedeniyle unuttuğumuz döviz kâbusu, kaldığı yerden devam ediyor.

KÂBUS GERİ DÖNDÜ
Kurban Bayramı tatilinde Türkiye’de piyasaların kapalı olması nedeniyle unuttuğumuz döviz kâbusunu yeniden hatırladık. Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yükselişe geçen dövizlerdeki hareketlilik ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürüyor. TC Merkez Bankası, seçimlerden sonra 22 Haziran’da yaptığı ilk toplantıda politika faizini 650 baz puan artırarak %8.5’ten %15’e yükseltmişti. Ancak faiz kararının açıklanmasının ardından piyasa artışı yetersiz bulurken, döviz kurundaki çıkış hızlanmıştı. Temmuz’un ilk işlem gününde TL sabah saatlerinde dolar karşısında düşerken, öğleden sonra da Euro ve sterlin karşısında geriledi.

KKTC’DE DÜŞÜŞ HIZ KESMEDİ
KKTC serbest piyasasında dün saat 14.30 sıralarında TL; dolar 26.35; Euro 28.70; sterlin de 33.40 TL civarında satıldı. Türkiye bankalararası piyasada dolar/TL 26.07; Euro/TL 28.42; sterlin/TL de 33.06 seviyesinde hareket ederken, aynı dakikalarda Kapalı Çarşı piyasasında dolar 26.12; Euro 28.47; sterlin ise 33.07’den işlem görüyordu. Türkiye piyasalarının kapalı olduğu zamanda uluslararası piyasada 26.24 TL’ye yükselerek rekor seviyesini yenileyen dolar, KKTC piyasasında bu değeri bayram öncesinde aşmıştı.

TC MERKEZ DÖVİZ SATMAYACAK
Piyasalarda TL’deki değer kayıplarının süreceği endişesi de giderek derinleşiyor. TC Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni dönemin para politikasında önceliğin enflasyonla mücadele olacağını bildirirken, kuru baskılamak için döviz satışının yapılmayacağını açıkladı. Bu, açıklama TL’nin değerine müdahale edilmeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca, Haziran’daki değer kayıpları nedeniyle Türkiye bütçesi ve TCMB’ye kur korumalı mevduattan binecek kur farkı yükünün 160 milyarı geçmesi bekleniyor. Bu iki gelişmenin TL’deki istikrarsızlığı iyice bozabileceği belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu