EkonomiGenelManşet

Türk Lirası bugün değer kazanıyor

TL açısında bir hafta sürecek kritik dönem bugün başladı. Haftaya Biden-Erdoğan görüşmesi, Fed ile TCMB'nin faiz kararları Lira’nın yolunu belirleyecek

Türk Lirası varlıklar ve piyasalar için yaklaşık bir hafta sürecek kritik süreç bugün başladı. Bugünün Türkiye ajandasında yer alan Nisan ayı işgücü istatistikleri biraz sıkıntılı gelmesine rağmen, piyasaların tepkisi yumuşak kaldı. Gün içinde haftalık para banka ve menkul kıymet istatistikleri açıklanacak.

Türkiye dışında ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile ABD’de merakla beklenen enflasyon rakamları açıklanacak.

Haftaya da Biden-Erdoğan görüşmesiyle başlayacak yoğun gündem Fed faiz kararı ve TCMB’nin faiz kararlarıyla devam edecek. Fed ve ECB’nin faiz kararlarının yanı sıra varlık alımlarında bir düşüşe gidip gitmeyecekleri en büyük merak ediliyor. Bu iki kurum ayrıca ekonomiye dair öngörülerini de revize edecek.

TL BUGÜN ARTIŞ GÖSTERİYOR

Türk Lirası bugün dövizler karşısında artışlar yaşıyor. Saat 11.20 itibarıyla Türkiye piyasasında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla yüzde 0.16 düşüşle 8.5548 seviyesinde, Euro/TL yüzde 0.30 düşüşle 10.4151 seviyesinde, sterlin/TL de yüzde 0.41 düşüşle 12.0618 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.59 TL’den, Euro 10.45 TL’den, sterlin de 12.11 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.54 TL, Euro’da 10.39 TL, sterlinde 12.03 TL düzeyinde.

DOLAR DIŞ PİYASALARDA HAFİF ARTIŞTA

Piyasalar ABD enflasyon verilerini ve Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği toplantıyı beklerken temkinli işlemlere devam ediyor. Dolar bugün erken Avrupa işlemlerinde az miktarda yükseliş kaydetti.

Doları diğer altı dövizden oluşan bir sepete karşı ölçen Dolar Endeksi, %0.1’lik yükselişle 90.180 seviyesindeydi ve psikolojik eşik olan 90 seviyesi civarındaki dalgalanmasını sürdürüyordu.

EUR/USD bir önceki seansta görülen 1,2218 seviyesindeki bir haftalık zirveden geriledi ve %0.1’lik düşüşle 1.2167’deydi. USD/JPY %0.1’lik düşüşle 109,55’e, GBP/USD %0.1’lik düşüşle 1.4112’ye, AUD/USD ise yine %0.1’lik düşüşle 0.7737’ye geriledi.

Hafta boyunca döviz piyasasında aktivite sınırlı kaldı ve piyasalar temkinli bir şekilde ABD Çalışma Bakanlığı’nın Mayıs ayı tüketici fiyatları verilerinin yayınlanmasını beklerken, majör dövizler büyük oranda belli aralıklar içinde seyretti.

Geçen ay yayınlanan rapor, tüketici fiyatlarının Nisan ayında yaklaşık 12 yılın en büyük artışını kaydettiğini gösterdi ve bu durum, Fed’in mevcut enflasyon baskılarının geçici olduğu ve bu yüzden parasal teşviğin bir süre daha devam etmesi gerektiği görüşünün sorgulanmasına yol açtı.

Son raporun yine güçlü bir artış göstermesi, yeni adımlar atması için merkez bankası üzerindeki baskıyı artıracaktır ve dolara fayda sağlayacak şekilde ABD Hazine tahvil faizlerinin yükselmesine yol açabilir.

Bugünkü diğer önemli konu ise, Avrupa Merkez Bankası’nın son politika kararı olacak. Yatırımcılar bankanın tahvil alım programında yakın tarihte bir yavaşlamaya yönelik muhtemel ipuçlarını dikkatle takip edecek.

Türk Lirası, dolar, sterlin, Euro, Fed, TCMB, faiz, dolar endeksi, faiz, ECB,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu