EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası bugün hafif inişler ve çıkışlar yaşıyor

Türk Lirası bu hafta genel olarak yatay bir seyir izlerken Avrupa birliği zirvesinde yaptırım çıkma ihtimali piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Ancak, bu tedirginlik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan ay sonunda 100-150 baz puan faiz artışı yapabileceğine ilişkin beklentiler kuvvetlendiği bu günlerde henüz piyasalara sert şekilde yansımadı

GIYNIK ÖZEL 

Türk Lirası bugün dolar ve Euro önünde hafif düşüş eğilimi, sterlin karşısında ise hafif yükseliş eğilimi gösteriyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.30 sıralarında dolar/TL günlük % 0.07 artışla 7.8020, Euro/TL ise % 0.14 artışla 9.4536 düzeyinde seyrederken, sterlin/TL ise %0.23 düşüşle 10.4041 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında da bugün kurlar yatay seviyede saat 11.40 itibarıyla piyasalarda dolar ortalama 7.85 TL’den, Euro 9.52 TL’den ve sterlin de 10.46 TL’den alıcı buluyordu.

Bankacılar AB zirvesinden ve ABD’de başkan değişimi ile birlikte yeni bir yaptırım gelme olasılığının TL’de satış baskısı yarattığını ancak, bunun şimdilik sınırlı kaldığını belirtiyor.

TC MERKEZ’DEN BEKLENTİLER ARTIYOR

Bu arada, enflasyon verisi ardından TC Merkez Bankası’dan (TCMB) 24 Aralık kararına ilişkin yeni faiz artışı beklentileri de kuvvetlenmeye başlamıştı.

Reuters’ın dün görüşlerine başvurduğu 5 bankacı da TCMB’nin Aralık ayında 100-150 baz puan faiz artışı yapabileceğini belirtti.

Deutsche Bank da dün yayımladığı bir raporda Aralık ayında en az 100 baz puan politika faizi artışı beklediğini belirtti. Banka raporunda, TL mevduat faizlerinin en azından %17.5-%18’e yükselmesi gerektiği belirtilerek, “Artık Aralık ayında gerçekleşmesi gereken faiz artışının en az 100 baz puan olmasını bekliyoruz.

Ayrıca, Dolar/TL’nin 7.5’in altına gerilememesi durumunda ise Aralık ayında 150 baz puan ve 2021’nin başında da 100 baz puan daha sıkılaştırma görmemiz gerekebilir” görüşüne yer verildi.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da dün Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde de fiyat istikrarına yönelik bütün araçları bağımsız şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti.

TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da enflasyon verisi sonrası, “Fiyat istikrarı için, para ve maliye politikasının eşgüdümle” kullanılacağı açıklamasını yapmış, kurlar veri öncesi seviyelerin de altına gerilemişti.

Açıklamalar ve beklentilerin üzerindeki enflasyon verisiyle birlikte TCMB’den 475 baz puan ardından Aralık’ta da faiz artışı yapılacağı beklentileri net şekilde kuvvetlenmiş durumda.

Ayrıca piyasanın dikkat çektiği bir başka gelişme ise, enflasyon verileriyle birlikte enflasyonun sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığına ilişkin eleştirilerin de önemli ölçüde azaldığı yönünde oldu.

Uzmanlar, yeni faiz artışı yapılmaması halinde dolarizasyondan dönüşün zor olduğunu belirtirken bir diğer taraftan ise daha fazla faiz artışının ekonomik büyümeye ve işsizliğe etkisine de dikkat çekiyorlar. Bu kapsamda TCMB adımları ve mesajları yakından izleniyor.

TCMB’nin piyasalar tarafından yakından izlenecek ilk önemli gündemi Para ve Kur Politikası metni olacak. Metin 16 Aralık’ta açıklayacak. PPK ise 24 Aralık’ta gerçekleşecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu