EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası değer kaybederken sterlin hızlı artıyor

Türk Lirası, sürdürdüğü yükselişi bugün sonlandırdı, İngiltere’de enflasyonun beklentileri aşması sterline kazandırırken, piyasa TCMB faiz kararına odaklandı

Döviz piyasalarında bugün Türk Lirası değer kaybederken sterlin hızlı artıyor… Türk Lirası, üç işlem gününde sürdürdüğü yükselişi bugün sonlandırdı. İngiltere’de enflasyonun beklentileri aşması sterline değer kazandırırken, sterlin karşısında düşen dolar ve Euro da TL karşısında çıkışa geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının beklendiği günde Haziran ayı ortasından bu yana ilk defa dün 8.60 seviyesi altına gerileyen dolar/TL, yeni güne 8.60’ın üzerinde başladı.

Türkiye piyasasında saat 11.45 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.13 artışla 8.6282 seviyesinde, Euro/TL %0.26 artışla 10.1714 seviyesinde, sterlin/TL de %0.44 artışla 11.9516 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.66 TL’den, Euro 10.21 TL’den, sterlin de 11.99 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.61 TL, Euro’da 10.15 TL, sterlinde 11.94 TL düzeyinde.

FAİZİN %19’DA TUTULMASI BEKLENİYOR

TC Merkez Bankası, faiz kararını bugün saat 14.0’te açıklayacak. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyondaki artan yukarı yönlü riskleri gözeterek politika faizini %19 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

Bu arade, Türkiye’de ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağı tahminlerinde yılın son çeyreği ağırlığını daha da artırırken, öngörülen faiz indirimlerinin eskisine kıyasla daha küçük olacağı tahmin edildi.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) %17.53 ile haziran ayında iki yılın en yüksek seviyesine çıkarken, üretici fiyatlarındaki yükselişin daha da hızlanması ve enerji fiyatlarına yapılan artışın ardından yükselişin devam etmesi bekleniyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla geçen hafta yaptığı toplantıda enflasyonda bu ve önümüzdeki ay oynaklıklar olabileceğini ve Merkez Bankası’nın enflasyonda üçüncü çeyrek sonu ile dördüncü çeyrek başında belirgin düşüş olacağı beklentisini koruduğunu söylemişti.

Toplantıya katılan kaynakların verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu aynı zamanda politika faizinin gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini belirtti.

TCMB’nin açıklamalarına rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini son dönemde azalmakla birlikte hala taşıyorlar.

STERLİN ENFLASYONDAN DESTEK BULDU

Öte yandan, İngiltere’de Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi sterlinin özellikle euro ve dolar karşısında değer kazanmasına yol açtı.

Haziran ayında tüketici fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre %2.5 artış göstererek %2.2 olan beklentilerin üzerine çıkmasının ardından EURGBP son 14 haftanın en düşük seviyesi olan 0.8516’yı gördü. Verilerin açıklanmasının ardından EURGBP düne göre %0.08 kayıpla 0,8520’den işlem görüyordu. GBPUSD de düne göre %0.22 artışla 1.3845 seviyesinde.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkması, İngiltere Bankası’ndan (BoE) 2022’nin ilk yarısında bir faiz artırımı geleceğini savunanların ellerini güçlendirmiş durumda.

Bu durum, BoE üzerindeki, aksiyon alma baskısını artıracak olsa da veriler ayrıca fabrika kapısı fiyatlarının daha da yavaş artmaya başladığını göstererek emtia fiyatlarındaki büyük artışın etkisinin azaldığını ortaya koydu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu