EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası dolar önünde 4 haftadır kazançlı tarafta!

Düşüşüne 4’üncü haftada da devam eden Dolar/TL kuru 8.2655’e kadar gerileyerek 11 Haziran sonrası dip seviyeyi gördü.

Türk Lirası dolar önünde 4 haftadır kazançlı tarafta durmaya devam ediyor. Düşüşüne 4’üncü haftada da devam eden dolar/TL kuru 8.2655’e kadar gerileyerek 11 Haziran sonrası dip seviyeyi gördü.

10 Ağustos’taki 8.67 seviyesinden sonra kademeli olarak gerileyen Dolar/TL, dün 8.30’un altına inmiş ve 8.2655’e kadar çekilmişti.

Dolar/TL, bu sabah saatlerinde ise hafif yukarı yönlü seyrederken 8.30’un altında kalmaya devam ediyor. Euro/TL’de de işlemler 9.80-9.82 düzeyinde, sterlin/TL’de de 11.41-11.42 düzeyinde gerçekleşiyor.

Türkiye piyasasında saat 11.40 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.17 düşüşle 8.2765 seviyesinde, Euro/TL %0.11 düşüşle 9.8041 seviyesinde, sterlin/TL de %0.02 düşüşle 11.4126 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.32 TL’den, Euro 9.84 TL’den, sterlin de 11.44 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.27 TL, Euro’da 9.80 TL, sterlin de 11.39 TL düzeyinde.

DOLAR/TL KURUNU ETKİLEYECEK İKİ ÖNEMLİ VERİ

Küresel piyasalarda risk iştahının yüksek olması, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımında aceleci davranmayacaklarını açıklaması ve son açıklanan verilerin ekonomik aktivitelerin arttığını göstermesiyle Dünya borsalarındaki iyimserlik devam ediyor.

Fakat tarım dışı istihdam verisinin sürpriz yaparak beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda dolarda görülecek kuvvetlenme endekslerde satışa neden olabilir.

Veri öncesi bugün işlemlerin daha sakin ilerlemesi beklenirken para birimlerinde de bugün veri öncesi hafif satıcılı bir seyir var.

Bugün dün 8.2655’e kadar gerileyen dolar kuru 8.29 civarında işlem görüyor ve haftalık bazda %1’e yakın negatif tarafta fiyatlanıyor.

Dolar kurundaki fiyatlamada tarım dışı istihdam kadar Türkiye’de yarın açıklanacak enflasyon verisi de son derece önemli. Beklenti enflasyonun son ayda bir miktar gerilemesi yönünde olurken dün açıklanan İstanbul enflasyonundaki artış öncü gösterge olarak düşüşün zayıf olduğuna işaret ediyor.

Enflasyonun %19 faize yakın seyretmesi TC merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam etmesi anlamına geliyor.

Dolar kurunda yakında takip edilen 8.35 desteği altında düşüşlerin devam etmesi durumunda 8.15-8.0 aralığı görülebilir. Ancak bunun için küresel iyimserliğe ek olarak enflasyonun yükselmemesi ve ÜFE’de gerileme olması gerekiyor, çünkü ÜFE’de devam edecek yükseliş ve artan makas, gecikmeli de olsa fiyat artışı anlamına geliyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN HABERLER

Piyasalar yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, Euro Bölgesi üretici fiyatları ve ABD verileri izlenecek.

Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %21,7 büyüme kaydetmesinin ardından uluslararası finans devleri yıl sonun büyüme öngörülerini revize etti.

JPMorgan daha önce %6.8 olarak açıkladığı 2021 büyüme tahminini 8.4’e çıkartırken Goldman Sachs ise 2021’in tamamı için büyüme öngörüsü %7.5’ten %9.5 yükseltti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Peru’nun kredi notunu düşürdü. Moody’s’den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu “A3″ten “Baa1″e çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 2025 yılına kadar değiştirmeyeceğini öngördü.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Yönetim Kurulu üyesi Goushi Kataoka, koronavirüs salgınının ekonomi üzerinde ilk beklentilerden daha uzun süre baskı yaratabileceğine işaret etti.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, enflasyon, TC Merkez Bankası, Fed, sıkı para politikası, finansal piyasalar, kredi notu,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu