EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası dünkü kazançlarını geri veriyor!

Piyasalarda gözler TC Merkez Bankası’nın yarınki döviz kararına çevrilirken, Türk Lirası dünkü kazançlarını geri veriyor.

Piyasalarda gözler TC Merkez Bankası’nın yarınki döviz kararına çevrilirken, Türk Lirası dünkü kazançlarını geri veriyor. Yabancı kurumlar TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak farklı senaryolar üzerine analizlerini şekillendiriyor.

Bu akşam saat 21.00’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal D ve CNN TÜRK ortak yayınında faiz indirimi konusuna değinmesi halinde, TL’deki kayıpların artmasından endişe ediliyor.

Döviz kurları haftanın ilk iki gününde olduğu gibi güne sakin başladı ancak, ilerleyen saatlerde yukarı yönlü hareketler gözleniyor. Dolar/TL, 8.60 civarında değerlenirken Euro/TL ise 10.10 düzeyinin, sterlinde 11.92 düzeyinin hemen altında işlem görüyor. TL varlıklar yarınki faiz kararında TCMB’den sürpriz bir hamle gelip gelmeyeceğine odaklanmış durumda.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.20 artışla 8.6144 seviyesinde, Euro/TL %0.27 artışla 10.0869 seviyesinde, sterlin/TL de %0.20 artışla 11.9057 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.64 TL’den, Euro 10.10 TL’den, sterlin de 11.9200 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.57 TL, Euro’da 10.04 TL, sterlin de 11.85 TL düzeyinde.

Dolar ve ABD Hazine tahvillerinin getirileri para politikasında sıkılaşmaya yönelik açıklamalardan destek bularak Asya’daki işlemlerde kazanımlarını artırırken, bu etki sınırlı da olsa diğer piyasalarda da kendini gösteriyor.

CREDİT SUİSSE’DEN TCMB ÖNCESİ DOLAR/TL TAHMİNİ

Öte yandan, Credit Suisse ekonomistleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ağustos toplantısında faizi indirmesi ya da indirim için Eylül’e işaret etmesi durumunda dolar/TL’nin 8.80’i test edebileceğini öngördü.

Türkiye’de piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına odaklanırken, yabancı kurumlar da farklı senaryolar üzerine analizlerini şekillendiriyor.

Credit Suisse analistleri TCMB’nin faiz kararını temel alarak yaptıkları Dolar/TL analizinde kısa vadede kurda 8.30 seviyelerine doğru bir düşüşün olası görünmediğine dikkat çekti.

Analistler önümüzdeki günlerde dolar/TL’nin 8.5-8.50 seviyesine gerileyebileceğini ancak TCMB’nin Ağustos toplantısında politika faizini indirmesi ya da piyasalarda Eylül ayında bir faiz indirimi beklentisi yaratacak işaretler vermesi durumunda kurda Haziran ayında görülen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8.80’lere çıkabileceğini öngördü.

Credit Suisse analistleri 3. çeyrek sonu için dolar/TL’de 9.10 olan tahminlerini ise değiştirmedi. Bununla birlikte analistler yüksek carry maliyetleri ve son günlerde yaşanan hareketler dolayısıyla mevcut seviyelerde dolar/TL’de uzun pozisyon almaktansa reaktif bir yaklaşımın daha doğru olacağına vurgu yaptı.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz piyasası, TC Merkez Bankası, politika faizi, Erdoğan, faiz, Para Politikası Kurulu, Credit Suisse, ekonomist,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu