EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası dünkü uçuşun ardından bugün düşüşe geçti

Türk Lirası dünkü yüksek uçuşunun ardından bugün güne düşüşle başladı. Sabah saatlerinde başlaya düşüş öğle saatlerinde dolar ve Euro’da hız keserken, sterlin TL önünde %2.65’in üzerinde değer kazandı

GIYNIK ÖZEL

TL’de dün yaşanan %5’in üzerindeki değer artışı Eylül 2018’den beri en büyük yükseliş olurken, hareketin en ciddi bölümünün yabancı yatırımcıların işlemlerinden gerçekleştiği saptandı. Ancak, bugün sabah saatlerinde düşüşe geçen TL’de öğle saatleri itibarıyla %1.90-%2.70 arasında gerileme var

Türk Lirası dünkü yüksek uçuşunun ardından bugün güne düşüşle başladı. Sabah saatlerinde başlaya düşüş öğle saatlerinde dolar ve Euro’da hız keserken, sterlin TL önünde %2.65’in üzerinde değer kazandı.

Hafta sonu gerçekleşen yoğun haber akışı sonrasında haftaya hızlı bir yükselişle başlayan Türk Lirası, bugün kazancının bir kısmını geri verirken, öğle saatleri itibarıyla düşüş oranı %1.90-%2.70 arasında saptandı.

Hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) yaşanan başkanlık değişimi, ABD’de Joe Biden’ın yarışı önde tamamlaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını duyurmasının ardından haftaya %5’i aşan oranlarda yükselişle başlamıştı.

Dolar/TL’de 13 Eylül 2018’deki yüzde 8’lik düşüşün ardından en yüksek oranlı gerileme 9 Kasım Pazartesi günü yaşanmış oldu. TL’de yaşanan yüze 5’in üzerindeki değer artışı 2018 üçüncü çeyrekten beri en büyük yükselişi olurken, hareketin en büyük bölümünün yabancı yatırımcıların işlemlerinden gerçekleştiği belirtildi.

Geçen haftayı 8.51 seviyelerinden tamamlayan dolar/TL, söz konusu gelişmelerle birlikte dün 8.0029’a kadar çekilirken, TL dolar karşısında iki yılın en güçlü yükselişini sağladı.

KKTC piyasasında saat 12.00 sıralarında sterlin 10.95’e ulaşırken, dolar 8.30’un, Euro da 9.82’nin üzerinde satılıyordu.

Dış piyasalarda ise aynı dakikalarda dolar/TL düne kıyasla %1.95 artışla 8.2210, Euro/TL %1.90 artışla 9.7045, sterlin/TL de %2.58 artışla 10.8852 seviyesinden işlem görüyordu.

ALBAYRAK’IN YERİNE ELVAN GELDİ

Türkiye’de Berat Albayrak’ın istifasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan atanması şimdilik piyasalardaki görünümü bozmuş değil, piyasalar ilk olarak TCMB’den hamle bekliyor ve 19 Kasım’daki PPK  toplantısında 400 bp ve üzerinde bir faiz artışına gidilmesine ihtimal verilirken maliye politikalarında da para politikalarıyla uyumlu sıkılaşmaya gidilmesi bekleniyor.

TCMB’nin yeni Başkanı Naci Ağbal’ın bankacılarla buluşması ve piyasada olumlu algılanan ilk açıklaması yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaları belirleyen temel unsur olurken, bugün gelecek olan bir açıklama TL’nin değer kaybını azaltabilir.

Gerek para gerekse mali politikalarda uygulanacak sıkılaşma adımlarını izleyecek olan piyasalar, bu yöndeki değişimi pozitif fiyatlarken, Türk Lirası dün açık ara en iyi performansı gösteren para birimi olarak dikkati çekti.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu