DünyaEkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Türk Lirası Elvan’ın istifasını sevmedi, kayıplar sürüyor

Türk Lirası’nda bugün de kayıplar sürüyor. Piyasa çevreleri, “Türk Lirası Elvan’ın istifasını sevmedi” yorumunu yaparken, kurlardaki yükseliş %1’in üzerinde.

Türkiye’de ekonomi yönetimindeki depremler sürerken, TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın istifasıyla başlanan günde Türk Lirası’nda kayıplar sürüyor.

Piyasa çevreleri, “Türk Lirası Elvan’ın istifasını sevmedi” yorumunu yaparken, bu sabah yine yukarı doğru hareketlenen kurlardaki yükseliş %1’in üzerine çıktı. Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nureddin Nebati atanması sonrası piyasa dikkatle takip ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün doğrudan piyasaya müdahalesinin ardından dakikalar içerisinde Türk Lirası %8’i bulan oranda yükselirken, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki konuşmasına başladığı anda tüm kazançlarını geri vermeye başlamış, günü de negatif tarafta kapamıştı.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.10 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.31 artışla 13.4462 seviyesinde, Euro/TL %1.30 artışla 15.2231 seviyesinde, sterlin/TL de %1.44 artışla 17.8375 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 13.58 TL’den, Euro 15.36 TL’den, sterlin de 18.05 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 13.35 TL, Euro’da 15.10 TL, sterlin de 17.75 TL düzeyinde.

DÜN AKŞAM NELER OLDU?

TC Merkez Bankası’ndan piyasaya yansıyacak mesajların takip edileceği günün ilk saatlerinde Lütfi Elvan’ın istifası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati atandı.

Resmi Gazete’de gece yayımlanan atama kararı sonrası piyasalarda önemli bir reaksiyon görülmedi. Ancak, Türkiye’de işlemlerin başlamasından sonra kurlar yukarı doğru harekete geçti.

Lütfü Elvan’ın istifası kulislerde bir süredir konuşuluyordu.  Enflasyon ile mücadele ve bütçe disiplini çerçevesinde politikalar yürüten Elvan’ın istifasıyla birlikte ortodoks ekonomi politikalarından yana olan kamuoyu önündeki son isim de ekonomi yönetiminden ayrılmış oldu.

Faiz karşıtı tutumuyla bilinen Nureddin Nebati, bakan olarak atanmasından önce geçen hafta Twitter’da yaptığı açıklamalarında imalat yatırımlarını özendirmek için düşük faiz politikasını “bu sefer uygulamada kararlıyız” diyerek politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun olmadığını ileri sürmüştü.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NDA

Piyasalarda gözler bugün TCMB’nin düzenleyeceği yatırımcı toplantısından yansıyacak mesajlarda olacak. Ayrıca, TCMB’nin dün yaptığı, satım yönünde doğrudan müdahalesinin devam edip etmeyeceği de yakından izlenecek.

Edinilen bilgiye göre; TCMB dün 1 milyar dolara yakın satış yaptı. Son üç ayda 400 baz puan faiz indiren TCMB, aralık ayında bir faiz indirimi daha yapacağının sinyalini daha önce vermişti.

BORSA GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Öte yandan, Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi güne %0.41’lik yükselişle başladı. Endeks, 7.64 puanlık artışla 1,865.04 puan oldu. Açılışta bankacılık endeksi %0.37, holding endeksi %0.33 değer kazandı.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, Erdoğan, faiz, enflasyon, Lütfü Elvan, Nureddin Nebati, TCMB, Merkez Bankası, yatırımcı toplantısı,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu