EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası, Erdoğan’ın açıklaması sonrasında çöktü

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan “faizler düşecek” dedi, Türk Lirası tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Döviz piyasası bugün karışık

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam faizi düşürmek gerektiğini açıklaması sonrasında sabahı bulamadı.

TL, tedavüle girdiği tarihten bugüne tarihinin en düşük seviyelerine yuvarlanırken, tüm mal ve hizmetlerin dövize endekslendiği KKTC’de vatandaş kara kara ne yapacağını düşünüyor.

ERDOĞAN’IN KONUŞMASI TL’Yİ YIKTI

Türk Lirası, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü ve faizi düşürmek gerektiğini açıklamasının ardından başta dolar olmak üzere tüm dövizler karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Dolar/TL kuru Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında sığ piyasada 8.80 seviyesinin üzerini test etti. Kur daha sonra 8.60 seviyesine kadar geri çekilirken, sabah saatlerinde 8.64 seviyesinin etrafında denge sağladı.

Euro/TL kurunda ise açıklamaların ardından 10.75 seviyesinin üstü test edildi. Dolar ve Euro kurundaki fiyatlamaların ardından sepet kur tarafında ise 9.76 ile rekor seviye kaydedildi.

TL’NİN ZAYIF TUTUNMA ÇABALARI

Erdoğan’ın dün akşamki açıklamasının ardından bir politikacının açıklamalarının ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkisinin ne derece önemli olduğu ortaya çıkarken, TL, piyasalara güven vermeyen politikalara rağmen tutunmaya çalışıyor.

Türkiye piyasalarında saat 10.45 itibarıyla dövizlerde hafif düşüşler saptanırken, yine de seviye dünkü kapanış değerlerinin üzerinde.

Dolar/TL belirtilen saatte dünkü kapanışa kıyasla yüzde 0.65 artışla 8.6096 seviyesinde, Euro/TL yüzde 0.66 düşüşle 10.4854 seviyesinde, sterlin/TL de yüzde 0.71 düşüşle 12.1877 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasalarında ise TL’deki kayıpların daha yüksek olduğu saptandı. Saat 10.50 itibarıyla dolar 8.64 TL’den, Euro 10.56 TL’den, sterlin ise 12.23 TL’den alıcı buluyordu. Döviz alış tarafında ise doların 8.59 TL’den, Euro’nun 10.51 TL’den, sterlinin ise 12.16 TL’den alındığı saptandı.

ERDOĞAN FAİZLERDE TEMMUZ-AĞUSTOS’U İŞARET ETTİ

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, piyasalarda sert etkiler yaratmasına rağmen bir kez daha faizlerin düşürülmesi konusunda görüşünü yineledi.

Dün akşam TRT’ye konuşan Erdoğan, “Bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de yani Temmuz-Ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın.” dedi.

TRT’de ekonomiyle ilgili soruları da yanıtlayan Erdoğan, büyüme rakamlarının bu şekilde devam etmesi durumunda bunun enflasyonun tek haneye inmesini sağlayıp sağlamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

“O bağlantıyı direk olarak bu şekilde kuramayız. Bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim o da şu; hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için de yani Temmuz-Ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın.
Çünkü faiz yükünü biz yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu