EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası Erdoğan’ın “faiz-enflasyon” açıklaması sonrası düşüşe geçti

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz-enflasyon açıklamaları sonrası Türk Lirası %1’i aşan oranlarda düştü. Euro yine 10 TL’nin üzerine yerleşti. Dolar 8.60 TL’ye doğru, sterlin de 12 TL’ye doğru yol alıyor.

Dolar/TL kuru, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve faiz ile ilgili açıklamalarını takiben yükseliş kaydetti.

Kur 29 Temmuz’dan bu yana ilk defa 8.50 seviyesinin üzerini gördü. Türk Lirası işlem gününün ilk saatlerinde Filipinler pesosu ile birlikte diğer gelişmekte olan para birimlerine kıyasla negatif ayrışma sergiledi.

Dolar/TL, Erdoğan’ın faizlerin düşüşü ile birlikte enflasyonun da Ağustos’ta düşüşe başlayacağı yönündeki değerlendirmeleri sonrasında %1’i aşan yükseliş kaydederek 8.57’nin üzerini test etti.

Türkiye piyasasında saat 10.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.93 artışla 8.5510 seviyesinde, Euro/TL %1.00 artışla 10.1261 seviyesinde, sterlin/TL de %1.11 artışla 11.8973 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.60 TL’den, Euro 10.1650 TL’den, sterlin de 11.90 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.50 TL, Euro’da 10.05 TL, sterlin de 11.80 TL düzeyinde.

Türk lirası Temmuz ayında %2.5 yükselişle “en fazla değer kazanan” gelişen ülke para birimi olurken sene başından bu yana hala “en fazla değer kaybeden” ikinci gelişen ülke para birimi konumunda bulunuyor.

ERDOĞAN: FAİZ ORANLARINDA DÜŞÜŞE GEÇİYORUZ

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı ortak canlı yayında Ağustos ayı ile birlikte enflasyonda düşüşün görüleceğini savunarak, “Ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. %7’nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil.

Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir. Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” dedi.
Erdoğan’ın açıklamalarının hemen ardından Türk Lirası yine hızla değer kaybetmeye başladı ve bugüne ağır kayıplarla girdi.

FAİZ ENFLASYONUN ÜZERİNDE KALACAK MI?

Temmuz ayında açıklanan yıllık enflasyon ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizi arasındaki fark neredeyse sıfıra inerken ekonomist ve analistlerin çoğunluğu artık faiz indirimi için alan kalmadığını ve yılın geri kalanında da faiz indirimi beklemediklerini belirtmişlerdi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etmiş, politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söylemişti.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 384 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi %18,77 civarında seyrediyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu