EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası faiz artışı beklentisiyle yükselişte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın yapacağı toplantı öncesinde faiz artışı beklentisiyle Türk Lirası değer kazanmaya başladı

GIYNIK ÖZEL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın yapacağı toplantı öncesinde faiz artışı beklentisiyle Türk Lirası değer kazanmaya başladı.

TC Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı karar öncesinde piyasalar faiz artışını fiyatlarken dolar/TL’deki düşüş sürüyor.  Faiz kararının piyasada yeni bir iyimserlik getirebileceği beklentisiyle tarihi zirveden düşüşünü sürdüren dolar/TL, bugün 7.85’in altına çekildi.

Dün gün ortasında 7,91’i test ettikten sonra günü, 7,86 düzeyinde tamamlayan dolar/TL, bu sabah saatleri itibarıyla 7,83 seviyelerine kadar çekilmiş durumda. Euro/TL’de benzer bir grafikle 9,28 düzeyine indi.

Dolar/TL geçen hafta yeni zirve olan 7.96’ya kadar yükseldikten sonra haftayı zirvenin hemen altında tamamlamıştı.

Bugün sabah saat 10.10 itibarıyla Türkiye piyasasında dolar/TL %0.46 düşüşle 7.8248’e, Euro/TL %0.14 düşüşle 92768’e çekilirken, sterlin/TL %0.04 artışla 10.1807’ye yükseldi.

KKTC piyasasında kurlar yine yüksekten açıldı ancak, saat 10.00 sıralarında hafif geri çekilmeler görüldü. Serbest piyasada saat 10.15 itibarıyla dolar 7.89 TL’den, Euro 9.36 TL’den ve sterlin de 10.26 TL’den satılıyordu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,86 artışla 1.220,88 puandan başladı.

YABANCI YATIRIMCILAR GERİ DÖNER Mİ?

Reuters’ın haberine göre, bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlar.

Piyasada yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit müzakereleri, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

KÜRESEL PİYASALAR PAKET HABERLERİYLE ARTIDA

Öte yandan, küresel piyasalarda Asya borsaları ve ABD borsası vadeli kontratları ABD canlandırma paketine dair tekrar yeşeren umutların devlet tahvillerinden hisselere yönelimi artırmasıyla yükseldi. Beyaz Saray ve Demokratlar yeni koronavirüs yardım paketinde anlaşmaya bir adım daha yaklaştı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu