EkonomiGenelManşet

Türk Lirası faiz kararı öncesinde hafif kayıp yaşıyor

TCMB'nin Mayıs ayı faiz kararı bugün açıklanacak. Beklenti faizin sabit bırakılması ancak, PPK toplantısında metin değişiklikleri önemli

 

 

Türk Lirası dünkü sert dalgalanmanın ardından bugün daha sakin ancak, hafif kayıplar yaşıyor. Piyasalar, politika faizinin sabit tutulmasının beklendiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantısında metin değişikliklerini bekliyor.

Türkiye piyasalarında saat 10.25 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.23 artışla 8.3311, Euro/TL %0.37 artışla 10.0160 ve sterlin/TL de %0.27 artışla 11.5885 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC piyasasında da sabah saatleri itibarıyla dolar 8.37 TL’den, Euro 10.06 TL’den, sterlin ise 11.64 TL’den satılıyordu.

FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENMİYOR

Reuters anketine katılan 18 kurumun tamamı Mayıs ayında TCMB’nin politika faizini %19 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor. Bu beklentide yaklaşık 2 yılın zirvesine ulaşan enflasyondaki yüksek seyir öne çıkıyor. Ankette ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerde ise yılın üçüncü çeyreği öne çıkıyor.

Bankacılar TCMB faiz kararı öncesi dün beklenti anketini takip ederken ankette yıl sonu, 12 ve 24 aylık enflasyon beklentilerinde bozulma belirginleşmiş durumda.

Beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki %13.12’den %13.81’e yükselirken 12 aylık beklentiler %11.26’dan %11.81’e, 24 aylık beklenti %9.55’ten %9.99’a yükselmiş durumda.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Bugün için TCMB’den beklenti faizlerin sabit tutulması yönünde. Beklenti anketi dün gösterdi ki enflasyon beklentilerinde görülen bu bozulma düzeyi ile bugün bir faiz indiriminin maliyeti çok çok yüksek olur. O nedenle fiyatlamaların içinde de açıkçası belirgin bir indirim beklentisi bulunmuyor. Bu çok sınırlı da olsa TL pozitif” dedi. Aynı işlemci şöyle devam etti:
“Bugün daha çok PPK metnindeki değişikliklerden ilk faiz indiriminin zamanlamasını ölçmeye çalışacağız. Ancak geçmiş PPK’dakine benzer bir metin gelirse piyasa kendi beklentisini baz alacak. Genelde fiyatlamalar ilk indirim için üçüncü çeyreğe işaret ediyor. Bizim beklentimiz Haziran Temmuz ayları itibarıyla başlayabilecek indirimlerin erken olacağı ancak yine de bu yönde tercih yapılacağı şeklinde. Bu da orta ve uzun vadede TL için negatif bir seyir anlamına geliyor.”

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) TL’deki değer kaybının da etkisiyle Nisan ayında %17.14 ile 2 yılın rekor seviyesine yükselirken bu seviyeyi zirve olarak tanımlayan TCMB önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş bekliyor.

Piyasa beklentisi ise zirvenin Mayıs ya da Haziran’a sarkabileceği, TCMB’nin yıl sonu beklentisi olan %12.2’inin ise oldukça iyimser olduğu yönünde. Reuters anketinde enflasyona ilişkin yıl sonu beklentileri son iki ayda belirgin yukarı revize edilerek %14’e yükseldi.

MAYIS’TA ENFLASYON GERİLEYEBİLİR

Öte yandan dün Reuters’da yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere koronavirüs nedeniyle 17 Mayıs’a kadar sürecek kısıtlamaların enflasyon üzerindeki etkisini değerlendiren ekonomistlere göre, bu dönemde satılamayan bazı ürünlerin fiyatlarında değişim olmaması Mayıs ayı özelinde bu ürünlerin etkisiyle enflasyonun daha düşük çıkmasına neden olabileceği yönünde. Pandemi başında da görülen bu etkinin kapanmanın sona ereceği Haziran ayında ortadan kalkması bekleniyor. ekonomistler enflasyon üzerindeki risklerin hâlâ yukarı yönlü olduğuna dikkat çekiyorlar. Üretici fiyatlarındaki artışın %35’i aşması bunun belirli bir gecikmeyle de olsa tüketici fiyatlarına da yansıyabileceğini belirten ekonomistler en çok TL’de yeni bir değer kaybından endişe ediyorlar.

Türk Lirası, TCMB, PPK, döviz, dolar, Euro, sterlin, politika faizi, enflasyon, ekonomi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu