EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

Türk Lirası, faiz kararını bekliyor

Türk Lirası, TC Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde kararsız. Dolar aşağıya doğru, Euro ve sterlin yukarıya hareketlendi. Hafif hareketlenme piyasalarda da kendini hissettirdi. Bugün KKTC piyasasında dolar 7.67, Euro 9.35, sterlin 10.29 TL’den satılıyor

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası, bugün dolar önünde yükselirken, sterlin önünde düşüş eğiliminde, Euro ise daha çok artıda kalarak dar bantta dalgalanıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 24 Aralık’ta açıklayacağı faiz kararı öncesinde Türk Lirası’nın kararsız seyri dikkat çekiyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL günlük %0.22 düşüşle 7.6402 seviyesinde, Euro/TL %0.02 artışla 9.3164 seviyesinde, sterlin/TL de %0.22 artışla 10.255p seviyesinde işlem gördü.

KKTC döviz piyasasında ise aynı dakikalarda doların 7.67 TL’den, Euro’nun 9.35 TL’den ve sterlinin de 10.29 TL’den satıldığı gözlendi.

Türkiye’de ekonomi yönetiminde atılan normalleşme adımlarının TL cinsi varlıklar üzerindeki pozitif etkisi sürüyor. Ancak, TCMB’nin yılın son toplantısında atacağı faiz adımları Ocak 2021’deki kur hareketleri açısından da büyük önem taşıyor.

Bloomberg HT Araştırma Masası’nın anketinden çıkan sonuçlara göre ekonomistler bankanın yarınki toplantıda 150 baz puan faiz artırımına gitmesini bekliyor.

Reuters anketinde de TCMB’nin yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sıkılaştırmaya devam ederek politika faizini 150 baz puan artırması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 18 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin %15 ten %16.50’ye artıracağı yönünde. Artış tahminleri ise 75 ila 200 baz puan arasında değişiyor.

TL ÖN PLANA ÇIKMALI

TCMB Başkanı Naci Ağbal geçen haftaki para ve kur politikası toplantısında enflasyonda düşüşü sağlamak için mevcut %15 seviyesindeki politika faizinde gerekirse yeni sıkılaştırma yapabileceklerini belirtmiş ve önümüzdeki dönemde yabancı ve yerli yatırımcıların TL varlıkları daha ön plana çıkaracağı bir çerçeve öngördüklerini ifade etmişti.

TL faizlerin artması, yerel para biriminin çekiciliğini artırarak lokallerin birikimlerini bundan sonra TL’de tutmalarına yardımcı olabilir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu