EkonomiGenelManşetTürkiye

Türk Lirası Fed öncesinde hafif yükselişte

Piyasalar bugünkü Fed faiz kararı ve Powell'ın açıklamasına kilitlenirken, TL dünkü kayıplarını telafi etmeye çabalıyor

Küresel piyasalar bugün ABD Merkez Bankası Fed’in bugünkü faiz kararı ile Fed Başkanı Jerome Powell’in konuşmasına kilitlenirken, piyasaların sakin bir seyirde olduğu dikkati çekiyor.

ABD tahvil faizlerinin artması ve Pazartesi günü gerçekleştirilen ABD Başkanı Joe Biden-TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesinden beklenen mesajların çıkmamasıyla 8.55’in üzerine çıkan dolar/TL, dünkü piyasa kapanışından bu yana gece boyu yatay bir grafik sergiledi.

Dolardaki 8,55’in hemen üzerindeki yatay hareketler bu sabahın ilk saatlerinde de devam etti ancak, ilerleyen saatlerde dolar/TL’de gerileme yaşandı. Euro ve sterlinin TL değerlerinde de düşüşler saptandı.

DOLAR 8.50’YE KADAR İNDİ

Türkiye piyasasında Saat 10.50 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.52 düşüşle 8.5066 seviyesinde, Euro/TL %0.48 düşüşle 10.3129 seviyesinde, sterlin/TL de %0.57 düşüşle 12.0001 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.54 TL’den, Euro 10.35 TL’den, sterlin de 12.05 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.48 TL, Euro’da 10.28 TL, sterlinde 11.97 TL düzeyinde.

PİYASALAR BEKLEMEDE

Küresel piyasaların gözü kulağı bugün Fed’in açıklayacağı faiz kararı ve vereceği mesajlarda olacak. Fed’in faizleri değiştirmesi beklenmese de varlık alımlarını ne zaman azaltacağına sorusuna yanıt aranacak.
Türkiye içinde ise yarınki Merkez Bankası’nın PPK toplantısı öncesinde fiyatlanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Fed geçen yıl Mart ayında yaptığı 100 baz puan indirimin ardından düzenlediği tüm toplantılarında faizde bir değişikliğe gitmedi. Piyasaların beklentisi bu toplantıda da faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde oluştu.
Kararın açıklanmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, bir basın toplantısı düzenleyecek. Piyasalar Powell’dan gelecek açıklamaları yakından takip edecek.

Fed faiz kararıyla birlikte ekonomik projeksiyonlarını da yayımlayacak. Fed yetkilileri bir önceki raporda 2021 yılı büyümesini %6.5, 2022 yılı büyümesini %3.3 olarak tahmin etmişti.

Erdoğan, Biden, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, Türk Lirası, TCMB, faiz, Fed, Powell,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu