EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası güne gergin başladı, ardından toparlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentileri aşan faiz artışı kararının ardından hızlı değerlenme yaşayan Türk Lirası, karar sonrası ilk işlem gününe gergin başladı. Düşüşle başlayan günün ilerleyen saatlerinde Türk Lirası'nın dövizler karşısında değer kazandığı görüldü


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentileri aşan faiz artışı kararının ardından hızlı değerlenme yaşayan Türk Lirası, karar sonrası ilk işlem gününe gergin başladı. Düşüşle başlayan günün ilerleyen saatlerinde Türk Lirası’nın dövizler karşısında değer kazandığı görüldü.

Küresel piyasalarda yeniden öne çıkan enflasyon endişesi teması riskli varlıklarla birlikte gelişen ülke varlıkları üzerinde bir baskı yaratırken, ilk işlemlerde Türk Lirası da bu baskıdan etkilendi.

Türk Lirası dün dolar karşısında %3 civarı değer kazanırken benzer para birimleri genelinde genelde değer kayıpları görüldü. TL’deki değer kazancı küresel piyasalarda oldukça sert kayıpların yaşandığı bir günde geldi. Nikkei endeksi %1.2 gerilerken Nasdaq %3 geriledi. Petrol fiyatları da dün %7 ile oldukça sert düştü.

Sert değer kayıplarında ana belirleyici küresel tahvil getirilerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesi oldu. Bu endişe merkez bankalarından tarihin en düşük seviyelerinde bulunan faizlerde artış beklentileri getiriyor. Her ne kadar küresel merkez bankaları faiz artışını reddetse de piyasalarda satış baskıları devam ediyor.

DOLAR 7.28’İN ALTINI GÖRDÜ

TCMB’nin beklentileri aşan 200 baz puanlık faiz artışının ardından dolar/TL kuru 7.29 seviyesinin altını test ederken yeni günde kurun yukarı yönlü hareketiyle ilk işlemlerde 7.35’in üzeri görülmüştü.

Türkiye piyasalarında saat 10.20 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.60 düşüşle 7.2758, Euro/TL %0.48 düşüşle 8.6804 ve sterlin/TL de %0.44 düşüşle 10.1440 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında da düşüşler görünür hale geldi. Aynı dakikalarda dolar 7.31 TL’den, Euro 8.72 TL’den ve sterlin de 10.20 TL’den alıcı buluyordu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişle son dönemde 300 baz puanın üzerinde seyrediyordu. TCMB kararı sonrası 15 baz puanın üzerinde gerileyen CDS saat 09.02’de 306 / 311 seviyesindeydi.

%19 FAİZDE YILIN ZİRVESİ OLUR

TCMB “önden yüklemeli ve güçlü” olarak tanımladığı 200 baz puan artışla politika faizini %19’a çekerken karar metninde gerekirse ilave parasal sıkılaşma yapılacağına dair ifade de korundu. TCMB sıkı para politikası duruşunu “kararlılıkla uzun bir müddet” sürdüreceğini de belirtti.

Bankacılar, TCMB her ne kadar ilave parasal sıkılaşma yapabileceğini belirtse de %19’un politika faizinde yılın zirvesi olacağını, indirimlerin ise yılın son çeyreğinde başlayabileceğini öngörüyor.

Genel beklenti ise TL’nin dolar karşısında değer kazanacağına ilişkin tahminlerin de önümüzdeki dönemde daha sık görüleceği yönünde.

Dolar/TL Erdoğan’ın damadı da olan Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini bırakması ardından birkaç ayda 8.57’den 6.9’a kadar geriledi. Son dönemde ise genellikle küresel satış baskısı ve yine bazı Türkiye’ye özgü gelişmelerin etkisiyle yeniden 7.78’e kadar yükselmişti.

Yatırımcılar faiz artışı yapılmaması ihtimalinde, Türk-ABD ve AB ilişkileri, HDP’ye kapatma davası, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan piyasalara baskısı, ekonomi politikalarının devamlılığı, reformların uygulalanabilirliği gibi lokal endişelerin TL’de negatif ayrışma getirebileceğini düşünüyorlardı.

Bu endişe faiz kararı ile ortadan kalktı. Ancak bankacılar faiz artışının ekonomide sorunları çözmeyeceğini çözülmesi için zaman kazandıracağına da dikkat çekiyorlar.

Piyasalarda bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesini de takip edecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu