EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası güne hafif dalgalı başladı!

Dolar/TL kuru bu sabah ise yatay bir seyirle 8.42-8.43 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL'de de benzer grafikler görülürken, sterlindeki çıkış daha belirgin.

Dolar/TL kuru bu sabah ise yatay bir seyirle 8.42-8.43 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL’de de benzer grafikler görülürken, sterlindeki çıkış daha belirgin.

Türk Lirası haftaya yükselişle başlamasının ardından yeni güne hafif dalgalı başladı. Haftaya 8.46-8.47 bandında sakin başlayan dolar/TL, dün piyasaların kapanışına doğru ABD Doları Endeksi’nin 93’ün altına inmesinin de etkisiyle 8.42’lere kadar çekilmişti.

Dolar/TL kuru bu sabah ise yatay bir seyirle 8.42-8.43 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL’de de benzer grafikler görülürken, sterlindeki çıkış daha belirgin.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.05 artışla 8.4237 seviyesinde, Euro/TL %0.02 artışla 9.8882 seviyesinde, sterlin/TL de %0.15 artışla 11.5648 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.49 TL’den, Euro 9.96 TL’den, sterlin de 11.64 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.40 TL, Euro’da 9.87 TL, sterlin de 11.55 TL düzeyinde.

PİYASALAR POZİTİF SEYREDİYOR

Bu arada küresel piyasalar, ABD’de perşembe günü başlayacak Jackson Hole toplantıları öncesinde beklentilerin altında kalan makroekonomik veriler ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında aşılama çalışmalarında sağlanan ilerlemelerle pozitif seyrediyor.

Analistler, küresel ekonomik görünüme ilişkin verilerin beklentilerin altında kalmasının, destekleyici para politikalarının süresinin uzayacağı beklentilerini artırdığını ve bu nedenle perşembe günü ABD’de başlayacak Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu öncesinde pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendiğini bildirdi.

Verilerin ekonomik aktivitedeki toparlanmanın ivme kaybettiğine işaret etmesi ve ABD Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA), Pfizer ile BioNTech’in Covid-19 aşısına 16 yaş ve üstü için tam kullanım onayı verdiğini duyurmasının ardından New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Üst üste 7 gündür geriledikten sonra yukarı dönen petrol fiyatları, iki gündür yükselişte. ABD’de Pfizer’ın koronavirüs aşısına onay çıkmasının ardından ülkedeki aşılama oranlarının artacağı ve petrol talebinin de bunu takip edeceği beklentisiyle yükselen petrol  fiyatları geçen haftanın kapanışında 65 doların altını görmüştü. Brent petrol dünkü yüzde %4’lük yükselişinin ardından bugün de %1 yükselişle 69 doların üzerine tırmandı.

Bitcoin’i resme para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador’da devlet başkanı Nayib Bukele, ülkenin 7 Eylül’de kripto para hizmeti verecek 200 atm ile yüz yüze hizmet verecek 50 kiosk’u devreye alacağını açıkladı.

IMF’DEN TÜRKİYE’YE 4,46 MİLYAR SDR TAHSİSİ

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva dün akşam yaptığı açıklamada, 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüğe girdiğini duyurdu.

IMF’nin verilerine göre, 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotaları oranında SDR tahsisi yapıldı. En çok SDR tahsis edilen ülkeler ABD (yaklaşık 112,6 milyar dolar), Japonya (yaklaşık 41,8 milyar dolar) ve Çin (yaklaşık 41,3 milyar dolar) oldu.

Türkiye’ye ise 4,46 milyar SDR (yaklaşık 6,3 milyar dolar) tahsis edildi.

Georgieva, “SDR tahsisi, küresel ekonomik sisteme ilave likidite sağlayacak, ülkelerin döviz rezervlerini artıracak ve daha pahalı iç veya dış borçlara olan bağımlılıklarını azaltacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, Fed, Jackson Hole toplantısı, Pfizer, BioNTech, aşı, Covid-19, IMF, özel çekme hakkı, SDR,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu