EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası, hafif kazançlarla TC Merkez’i beklemeye geçti

TL, bugün sabah hafif yükselişlerle artı tarafa geçti. KKTC piyasasında dolar 8.14, Euro 9.72, sterlin de 11.23 TL’den satılıyor


Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası’nın (TCMB) yarınki faiz kararını beklemeye geçerken, piyasalar bugün bir yandan dolardaki küresel zayıflamayı bir yandan da kısmi kapanmanın etkilerini izliyor.

TC Merkez Bankası’nın bugün başlayacak ve yarın sonuçlarını açıklayacağı faiz kararını bekleyen dolar/TL dolarda küresel değer kaybı ile güne 8.2’li seviyelerden 8.1’e doğru gerileyerek başladı.

Dolar/TL’deki düşüşte, dolardaki değer kaybında ve ABD Hazine tahvil getirindeki düşüşte ABD’de açıklanan enflasyon verisinin yeni bir endişe yaratmaması belirleyici oldu.

Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.49 düşüşle 8.0705 seviyesine, Euro/TL %0.55 düşüşle 9.6571 seviyesine, sterlin/TL de %0.27 düşüşle 11.1257 seviyesine indi.

KKTC piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.14 TL’den, Euro 9.72 TL’den, sterlin ise 11.23 TL2den satılıyordu. Ülkedeki alış kurları ise dolarda 8.09 TL, Euro’da 9.72 TL, sterlinde de 11.17 TL düzeyinde şekillenmişti.

Piyaslarda bugün Hazine borçlanmaları, yeni koronavirüs önlemlerinin ekonomiye etkisi ve küresel piyasalar takip edilmeye devam ediliyor.

Şubat ayında 300’ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i bu sabah aynı saatte 440/447 seviyesindeydi.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA ZAYIFLADI

ABD’de tüketici fiyatları artan koronavirüs aşılaması ve mali canlandırma paketine bağlı olarak ekonominin büyük bir bölümünün daha yeniden açılmasıyla Mart ayında %0.6 ile son 8.5 yıldaki en büyük artışını kaydetti.

Dolar, yen ve Euro karşısında son haftaların en düşük seviyesine geriledi. Dolardaki değer kaybı, ABD’de tüketici fiyatları endeksindeki artışın, enflasyonun daha da fazla yükseleceğine yönelik büyük çaplı endişelere yol açmaması ve yine bu yükselişin Fed’in tahvil alım programını azaltacağı beklentilerini tetiklememesinin ardından geldi.

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi Mart ayından beri en düşük olan %1.620’ye geriledi.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR

TCMB’nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB’nin politika faizini %19 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Reuters anketinde 2021 için politika faizindeki indirim beklentileri öne çekilmiş durumda. Anketteki faiz indirimi sorusuna yanıt veren 14 ekonomistten 5’i ilk faiz indirimini ikinci çeyrekte beklerken, 7’i ise bunun üçüncü çeyrekte olacağını, iki kişi ise son çeyrekte olacağını öngördü.

Reuters’ın görev değişimi öncesi yaptığı son ankette ise ilk indirimin üçüncü ya da dördüncü çeyrekte yapılacağı hatta 2021’e kalabileceği öngörülüyordu.

Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut ise bugün Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamasında, “Piyasa ve ekonominin şartları ne gerektiriyorsa Merkez Bankası o adımları atacak ve gereken kararlar alınacaktır” dedi. Bulut, TCMB’deki başkan değişiminden bu yana yerleşiklerin 12 milyar dolardan fazla döviz sattığını da söyledi.

Piyasalardaki genel beklenti ve fiyatlama TCMB’nin politika faizini sabit tutacağı şeklinde. TCMB metninde yapılacak değişiklikler de yakından takip ediliyor. Bankacılar TCMB’nin beklentilerin aksine erken bir faiz indirimine gitmesi ihtimalinde ise TL’nin sert değer kaybı yaşamasına kesin gözüyle bakıyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu