DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası haftanın son gününde sert düşüyor

Türk Lirası haftanın son işlem gününe dış etkilere bağlı olarak sert düşüşle başladı. Dolar 8.55’i, Euro 10.10’u, sterlin de 11.85’i aştı.

Türk Lirası haftanın son işlem gününe dış etkilere bağlı olarak sert düşüşle başladı. Dolar 8.55’i, Euro 10.10’u, sterlin de 11.85’i aştı.

Türk Lirası haftanın son işlem gününe dış etkilere bağlı olarak sert düşüşle başladı. Dolar 8.55’i, Euro 10.10’u, sterlin de 11.85’i aştı. Döviz kurları 20 Ağustos sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Dolar kurunda Ağustos ayı içinde görülen 8.58 bugün en yakın direnç olarak izleniyor.

Çin, İngiltere ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde perakende satışlarda yavaşlamanın görülmesine karşın ABD’de artış olmasıyla ABD Dolar Endeksi, dün ayın en yüksek seviyesine çıktı ve dolar küresel piyasalarda güçlendi.

Bu etkilere bağlı olarak hem majör hem de gelişen ülke paralarının dolar karşısında değer kaybetmesiyle kurda da hareketlilik oldu.

Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.72 artışla 8.5853 seviyesinde, Euro/TL %0.79 artışla 10.1073 seviyesinde, sterlin/TL de %0.75 artışla 11.8399 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.61 TL’den, Euro 10.14 TL’den, sterlin de 11.88 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.52 TL, Euro’da 9.03 TL, sterlin de 11.78 TL düzeyinde.

TCMB’nin finans ve reel sektördeki katılımcılarıyla yaptığı ankette, yıl sonu dolar kuru beklentisinin 8.92 TL’ye çıkması dolar/TL’nin yukarı yönlü hareketini destekledi.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda önem derecesi yüksek veri açıklaması bulunmuyor, fakat doların bugün de pozitif görünümü koruması bekleniyor.

ERKEN FAİZ İNDİRİMİ ENDİŞESİ VAR

Türkiye’de de piyasaların gelecek hafta yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında erken faiz indirimine gidebileceği yolundaki endişeler sürüyor.

TCMB’den gelecek erken faiz indiriminin Türk Lirası’nın değerindeki kayıpları büyük oranda artıracağı yönündeki yorumlar var.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun %19’luk politika faizinin üstüne çıkan “manşet enflasyon” yerine daha düşük olan “çekirdek enflasyon” terimini ön plana çıkarması, erken faiz indirimi için zemin hazırlama çabası olarak değerlendirilmişti.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, politika faizi, PPK, TC Merkez Bankası, faiz, erken faiz indirimi, pozitif görünüm, çekirdek enflasyon, manşet enflasyon,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu