DünyaEkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası haftanın son gününde yatay seyirde

Piyasalarda dolar 7.69 TL, Euro ise 9.43 TL civarında dalgalanıyor, sterlin ise artışlarını geri vererek bugün 10.40 seviyesinin altına kadar indi. Dolardaki zayıflama ve TC Merkez Bankası’nın yeni sıkılaştırma beklentileri nedeniyle TL bugün hafif yatay seyirde. TC Merkez’in haftaya yapacağı toplantıda faiz artırması halinde TL, 2021’e daha rahat girecek

Türk Lirası bugün dolar ve Euro karşısında çok hafif kazançlarla dünkü seviyesine yakın dalgalanırken, sterlin karşısında belirgin bir yükseliş ivmesi yakaladı.

GIYNIK ÖZEL

Hafta başında dalgalan kurlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın Çarşamba günü gerçekleştirdiği “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” metninin sunumunda sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele vurgusu yapmasının ardından yönünü aşağı çevirmişti.

Dolar/TL kuru yeniden 100 günlük ortalamasına çekilirken, en son Merkez Bankası tarafından 475 baz puanlık faiz artırımına gidildiği 19 Kasım tarihinde 7.7151’i test etmişti.

DOLAR 7.70 CİVARINDA

Haftaya 7.85’in üzerinde başladıktan sonra üst üste 3 gün gerileyen dolar/TL, dün piyasaların kapanışına doğru 7.70’in altını gördü. Son 3 haftanın en düşük seviyelerine inen dolar/TL, haftanın son gününde de 7.70’in hemen üzerinde değerleniyor. Euro/TL ise 9.44 düzeyinde işlem görüyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanış değerinden %0.15 düşüşle 7.6840 seviyesinde, Euro/TL %0.24 kayıpla 9.4169 seviyesinde ve sterlin/TL de %0.63 kayıpla 10.3909 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.75 TL’den, Euro 9.49 TL’den, Brexit görüşmeleri etkisi altındaki sterlin ise 10.48 TL’den alıcı buluyordu.

TÜRKİYE’NİN KREDİ İFLAS PRİMİNDE İYİLEŞME VAR

Küresel piyasalarda dolar 2.5 yılın en düşük seviyelerinde seyretmeye devam ederken, daha ortadoks politikalara dönüş sinyali ile birlikte güçlenen yeni faiz artışı beklentileriyle TL biraz rahat nefes alırken, Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) de sert geriledi.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 puandan dün itibarıyla 330 baz puanın altına kadar gerilemiş durumda. CDS bu sabah saat 0855’te 331/339 seviyesinde. Bu seviyeler Mart ayından beri en düşük seviyeler.

FAİZ KARARI, AŞI VE YAPTIRIMLAR İZLENİYOR

Piyasalarda AB ve ABD’den yaptırım gündeminin yanı sıra koronavirüste artan küresel yayılım ile birlikte başlayan aşı gündemleri takip edilmeye devam ediliyor. Bankacılar TL’de bir sonraki yön belirleyici gelişmenin 24 Aralık’taki TCMB faiz kararı olmasını bekliyorlar.

Türkiye’de bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “Fiyatlamalara baktığımızda hala endişelerin olduğunu görüyoruz. Burada yaptırım söylemlerinin ikili ilişkileri zedeleme endişesi var ancak zamanla azalıyor” dedi ve ekledi:

“Bir başka konu ise TCMB’nin net mesajlarına rağmen yeni bir faiz artışı ya yapılmazsa endişesi. Bu da geçmiş uygulamalardan kalma endişeleri yansıtıyor. 24 Aralık tarihinin önemi artmış durumda. Sonrasında piyasalar biraz tatil nedeniyle hacimsiz olacak ancak TCMB’den büyük bir sürpriz gelmezse özellikle önümüzdeki yılın ilk ayları Türkiye piyasaları açısından pozitif ayrışma yaşaması çok olası.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu