EkonomiManşet

Türk Lirası haftanın son işlem gününde de eriyor

Haftalardır ağır kayıplar yaşayan Türk Lirası haftanın son işlem gününde de eriyor. KKTC piyasasında sabah saatlerinde dolar 12.10, Euro 13.62, sterlin 16.10 seviyesinde.

Haftalardır ağır kayıplar yaşayan Türk Lirası haftanın son işlem gününde de eriyor. KKTC piyasasında sabah saatlerinde dolar 12.10, Euro 13.62, sterlin 16.10 seviyesinde.

Türk Lirası’nın haftalardır süren ağır kayıpları haftanın son işlem gününde de sürüyor. Kurlar dünkü kısmi düşüşten sonra sabah saatlerinde %1.5’i aşan oranlarda yükseliş gösterdi. Ardından hafif geri çekilmeler başladı.

Döviz kurlarında bu sabah yaşanan yükselişlerde Türkiye ekonomi yönetiminden gelen faiz indirimlerine devam edileceği yönündeki mesajlar etkili oluyor.

TC Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız” dedi.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 10.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.00 artışla 12.0076 seviyesinde, Euro/TL %1.58 artışla 13.5385 seviyesinde, sterlin/TL de %0.85 artışla 15.9671 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 12.10 TL’den, Euro 13.62 TL’den, sterlin de 16.10 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 11.95 TL, Euro’da 13.45 TL, sterlin de 15.90 TL düzeyinde.

Hafta başında çok sert dalgalanmaların yaşandığı döviz piyasalarında dün nispeten daha sakin bir gün yaşandı. Dış piyasalarda 11.80-12.20 aralığında seyreden dolar/TL, 12 seviyesinin hemen altında kapanmıştı.

KAVCIOĞLU: SIKINTI YOK!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bankacılarla görüşmesinin ardından, “Bankacılık sektörü Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden biridir. Yaşanan volatilitelerin üstesinden gelebilecek bir sektörümüz var, herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Kavcıoğlu toplantıda cari dengenin fazlaya dönmesine müteakip enflasyonun da düşeceği konusunda görüşlerini bildirdi. Piyasa prensiplerine bağlı kalınacağını söyleyen Kavcıoğlu’nun, bu konuda “hiçbir şüphenin ve tereddüdün” olmaması gerektiğini dile getirdiği aktarıldı.

Türkiye Bankalar Birliği, TCMB Başkanı Kavcıoğlu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben ile yapılan toplantıda küresel ve yurtiçi ekonomi, piyasalar ve bankacılık sektöründeki gelişmeler görüşüldüğünü bildirdi.

KÜRESEL DÖVİZ PİYASALARINDA SON DURUM

Euro, hafta başında 1,1186 dolar ile 17 ayın en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından toparlanarak yüzde 0,12 artışla 1,12185 dolara yükseldi. Yeniden koronavirüs pandemisinin merkezinde kalan Almanya, Avusturya’yı takiben tecrit kısıtlaması uygulamayı değerlendiriyor.

Dolar endeksi Çarşamba günü kaydettiği ve 17 ayın en yüksek seviyesi olan 96,938’den uzaklaşarak en son 96,715 seviyesinden işlem gördü.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Ekim ayı toplantısının dün yayımlanan tutanakları, merkez bankası yetkililerinin yüksek enflasyon baskısına rağmen ekonomiyi destekleyici politikalara devam etme eğiliminde olduklarını ve para politikasında değişikliğe gitme konusunda temkinli davrandıklarını gösterdi.

ASYA BORSALARI 2 AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜNDE

Asya borsaları, aşıya dirençli olduğu düşünülen yeni bir koronavirüs varyantının tespit edilmesiyle yatırımcıların güvenli liman olarak görülen tahvil, yen ve dolara yönelmesinin ardından iki ayın en sert düşüşünü kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Eylül’den

bu yana görülen en keskin düşüşü kaydederek yüzde 1,3 geriledi. Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 2,5 geriledi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu