DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Türk Lirası haftayı kayıplarla kapatmaya hazırlanıyor

Türkiye’deki iç gelişmeler ve küresel piyasalardaki hareketlerden fazlasıyla etkilenen TL, bugün de negatif tarafta yer alıyor

Türkiye’deki iç gelişmeler ve küresel piyasalardaki hareketlerden fazlasıyla etkilenen TL, bugün de negatif tarafta yer alırken, dış piyasalarda dolar 8.40’ın, Euro 10.25’in, sterlin de 11.90’ın hemen altında hafif kazançlarla hareket ediyor.

ABD Hazine tahvili faizlerindeki gerileme ve doların zayıflamasıyla 8.38 seviyesinde bulunan dolar/TL saat 10.40 itibarıyla Türkiye piyasasında %0.14 artışla 8.3809 seviyesindeydi. Euro/TL de aynı dakikalarda %0.09 artışla 10.2425 seviyesinde, sterlin/TL de %0.07 artışla 11.8856 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise kurlar biraz daha yüksek. Saat 10.45 itibarıyla iç piyasada dolar 8.40 TL’den, Euro 10.28 TL’den, sterlin ise 11.91 TL’den satılıyordu. Sabah saatlerinde ülkede serbest döviz alış kurları ise dolarda 8.35 TL, Euro’da 10.21 TL, sterlinde 11.84 TL civarında şekillenmişti.

KURDA FED TUTANAKLARI ETKİSİ

Dış piyasalarda Bu haftaya 8.45 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru, 8.30’a kadar geriledikten sonra Fed tutanaklarıyla beraber çarşamba günü 8.43’e kadar tırmanmıştı. Perşembe ve Cuma günü sakin bir seyir izleyen kur, hafta başından bu yana yüze 0.85 düşüş kaydetti.

Fed tutanaklarının açıklanması ve varlık alımının azaltmak için tartışmaların yakın zamanda başlayabileceğine dair endişelerle birlikte Çarşamba gününden bu yana gelişen ülkelerdeki kırılgan ülkelerin para birimleri geriliyor.

Şili Pesosu tutanaklar sonrasında yüzde 0.82 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, Türk Lirası yüzde 0.27 ile en fazla düşüş yaşayan yedinci para birimi oldu.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA GERİLEDİ

Bu arada, dolar küresel piyasalarda dün düşüş yaşadı. Fed’in son politika toplantısına ait tutanaklar, tahvil alımını azaltma düşüncesini ortaya çıkardıktan sonra doların kazancı azaldı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0.1 düşüşle 90,085’e geriledi.

EUR/USD %0.1 artışla 1.2188 olurken USD/JPY %0.1 düşüşle 109,12’ye geriledi, GBP/USD %0.1 yükselerek 1.4120’den alıcılandı ve AUD/USD %0.3 yükselişle 0.7750’ye ulaştı.

Tutanakların gösterdiğine göre “katılımcıların bir kısmı, ekonomi Komite’nin hedeflerine doğru hızlı bir ilerleme kaydetmeye devam ederse bir noktada gelecek toplantılarda varlık alım temposunu düzenleme planı tartışılabilir.”

Bu gelişme, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, toplantının hemen ardından politikada herhangi bir değişikliği tartışmanın henüz zamanı değil demesinden dolayı piyasayı biraz şaşırttı ve dolara yaradı.

Bununla birlikte artışlar sınırlı oldu. Merkez bankası üyeleri, ekonominin Fed’in maksimum istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru “istikrarlı bir ilerleme” kaydetmesine henüz çok zaman olduğuna işaret etmeye devam etti.

Tutanaklar ABD tahvil verimlerini bir nebze yükseltti. 10 yıllık Hazine verimi, tutanaklar öncesinde %1.65 iken şimdi %1.67’den işlem görüyor ancak bu oran bile Mart zirvelerine göre epey düşük.

REEL FAZ NEGATİFE İNDİ

Öte yandan, bankanın Perşembe günü faizleri değiştirmeden bırakması mümkün ancak enflasyonun beklenenden daha hızlı yükselmesinin ardından bankanın politikalarını sıkılaştırmak zorunda kalacağına dair beklentiler artıyor.

Çarşamba günü yayınlanan verilere göre mart ayında %3.2 olan enflasyon, nisan ayında %4.4 ile 14 ayın yükseğine ulaştı. Merkez bankasının ana faizleri %3.5 puanda iken ülkede şimdi 2016 şubat ayından beri ilk kez negatif reel faiz var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu