DünyaEkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Türk Lirası haftayı kayıpsız kapatma peşinde

TL, Türkiye’de üçüncü çeyrek büyüme verisinden enflasyon ve imalat rakamlarına yoğun veri gündeminin yaşandığı son birkaç günden sonra haftayı önceki kapanışa göre yatay seviyede kapatmaya hazırlanıyor

GIYNIK ÖZEL

TL, Türkiye’de üçüncü çeyrek büyüme verisinden enflasyon ve imalat rakamlarına yoğun veri gündeminin yaşandığı son birkaç günden sonra haftayı önceki kapanışa göre yatay seviyede kapatmaya hazırlanıyor.

Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin daha az hissedildiği ve toparlanma ivmesinin kaydedildiği yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 ile beklentinin bir hayli üzerinde büyüme kaydetti. Sanayi yüzde 8 büyüme kaydetti. Tarım yıllık olarak yüzde 6.2, hizmetler sektörü ise yüzde 0.8 büyüdü.

Kur büyüme verisinin ardından ilk işlemlerde aşağı yönlü tepki verdi. Sonrasında dalgalı seyrini sürdürdü. Ancak, dün açıklanan yıllık enflasyonun %14’ü aşmasının ardından düşüşe geçen TL, ekonomi yönetiminin fiyat istikrarına vurgu yapması sonrasında dünü artıda kapadı. Bugün hafif düşüş eğilimi göstermesine rağmen, haftalık yatay seyri sürüyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL %0.41 artışla 7.9988 düzeyinde, Euro/TL %0.58 artışla 9.4855 düzeyinde, sterlin/TL de %0.28 artışla 10.4734 düzeyinde hareket ediyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.84 TL’den alıcı bulurken, Euro 9.53 TL’den, 10.53 TL’den satılıyordu.

Türkiye’de piyasalarda veri gündeminin zayıf olmasına karşın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in muhtemel Türkiye değerlendirmesi gündemin en önemli maddesi durumunda.

Enflasyon, dış ticaret verileri gibi Türkiye ekonomisi için kritik verilerin açıklandığı haftanın son gününde reel efektif döviz kuru dışında fiyatlanacak önemli bir veri bulunmuyor. Gece yarısına doğru açıklanması muhtemel Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi en önemli gündem maddesi.

MOODY’S’ GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİREBİLİR

Türkiye içinde günün tek verisi Merkez Bankası reel efektif döviz kuru olacak. TÜFE bazlı reel efektif kuru Ekim ayında 60.66 ile tarihi düşük seviyesini görmüştü. Gece yarısından sonra Moody’in olası Türkiye raporu izlenecek. Moody’s Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘Negatif’ görünüm ile ‘B2’ seviyesine indirmişti. Anketlerde analistlerin neredeyse tamamı notun değişmeyeceğini, çoğunluğu görünümün de aynı kalacağını düşünüyorlar. Bazı analistler görünümün ‘Durağan’a, bir analist ise ‘Pozitif’e çıkacağı yönünde görüş belirtiler. Moody’s, planlı takviminde yer alsa da değerlendirme yayımlamayabiliyor.

Öte yandan piyasanın dikkat çektiği bir başka gelişme ise, dünkü verilerle birlikte enflasyonun sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığına ilişkin eleştirilerin de önemli ölçüde azalmış olması.

GÖZLER YİNE TC MERKEZ BANKASI’NDA

Dünkü enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası’ndan bu ay faiz artışı yönündeki beklentiler ise kuvvetlenmiş durumda. Dün beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi sonrası 7.85 seviyesinden 7.9195’e kadar yükselmişti.

TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın “fiyat istikrarı için, para ve maliye politikasının eşgüdümle” kullanılacağı açıklaması sonrası ise veri öncesi seviyelerin de altına geriledi. %14 ile Ağustos 2019’dan beri en yüksek enflasyon seviyelerine ulaşılmasına rağmen açıklamalarla dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında %1 ile en çok değer kazanan para birimi oldu.

Dolar/TL, 8.58 zirvesinden ekonomi yönetiminde değişimle birlikte daha ortodoks politikalara geçiş beklentileriyle 7.5’li seviyelere gerilemiş; ancak bu gerileme lokal döviz altın alımlarıyla kalıcı olamamış ve 8 seviyesine yükselmişti. Bu yükselişin ardından ise kur 7.8 civarında genel olarak yatay bir seyir izledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu